Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Престъпленията на комунизма няма да се изучават в училище

Ивайло Анев 30 септември 2015 в 13:23 11390 17

Престъпленията на комунистическия режим у нас няма да се изучават в училище.

Това решиха депутатите, като отхвърлиха предложението на депутата от РБ Борис Станимиров комунистическите престъпления да влязат в учебниците. Днес парламентът продължава разглеждането на Закона за предучилищното и училищното образование.

Предложението беше подкрепено от депутати от РБ, ПФ и 9 депутати от ГЕРБ. Останалите представители на ГЕРБ се въздържаха. От ДПС въобще не гласуваха, а от БСП бяха "против" с изключение на Мариана Бояджиева, която беше "за" промяната.

Идеята на реформаторa беше със закон да се преразгледа съдържанието на учебниците по история, така че "младите хора да бъдат информирани за престъпленията на комунистическите режими у нас и по света по същия начин, по който са информирани за престъпленията на националсоциализма и фашизма".

Според депутата тази промяна е подновяване на инициативата на народните представители от 40-ото и 41-вото НС и е в съгласие с приетия от НС Закон за обявяване на комунистическия режим в България за престъпен.

Предложението разбуни духовете в пленарна зала и доведе до ожесточени спорове между депутатите.

"Трябваше да предложите да се изучават и архивите на комисията по досиетата. Да бъдат изпитвани децата за имената на сътрудниците и агентите. Да се правят възстановки на издевателства от предишните десетилетия", каза народният представител от БСП Янаки Стоилов.

"Вие не искате да се опознае историята в нейната яснота. Искате да насаждате клишета и да промивате мозъците на младежите. Вие сте изостанали", нападна "червеният" депутат.

След него на трибуната излезе Мартин Димитров от РБ.

"Понеже всички ние не искаме комунизъм или фашизъм в България, не можем да кажем кое е по-лошо. Затова престъпленията на тези тоталитарни режими трябва да влязат в учебниците, за да може учениците да не се подвеждат по инсинуации", подкрепи предложението той.

Снежана Дукова от ГЕРБ се изказа след реформатора, като поиска прекъсване на дебатите и гласуване на предложението. "Тук не сме на лекция по история“, категорична беше тя.

Преди гласуването независимият депутат предложи Велизар Енчев престъпленията на групировките СИК и ВИС, финансовите и строителните пирамиди също да бъдат включени в учебниците, но предложението му не беше подложено на гласуване.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!