Престъпленията на комунизма няма да се изучават в училище

Ивайло Анев Последна промяна на 30 септември 2015 в 13:23 10354 17

Престъпленията на комунистическия режим у нас няма да се изучават в училище.

Това решиха депутатите, като отхвърлиха предложението на депутата от РБ Борис Станимиров комунистическите престъпления да влязат в учебниците. Днес парламентът продължава разглеждането на Закона за предучилищното и училищното образование.

Предложението беше подкрепено от депутати от РБ, ПФ и 9 депутати от ГЕРБ. Останалите представители на ГЕРБ се въздържаха. От ДПС въобще не гласуваха, а от БСП бяха "против" с изключение на Мариана Бояджиева, която беше "за" промяната.

Идеята на реформаторa беше със закон да се преразгледа съдържанието на учебниците по история, така че "младите хора да бъдат информирани за престъпленията на комунистическите режими у нас и по света по същия начин, по който са информирани за престъпленията на националсоциализма и фашизма".

Според депутата тази промяна е подновяване на инициативата на народните представители от 40-ото и 41-вото НС и е в съгласие с приетия от НС Закон за обявяване на комунистическия режим в България за престъпен.

Предложението разбуни духовете в пленарна зала и доведе до ожесточени спорове между депутатите.

"Трябваше да предложите да се изучават и архивите на комисията по досиетата. Да бъдат изпитвани децата за имената на сътрудниците и агентите. Да се правят възстановки на издевателства от предишните десетилетия", каза народният представител от БСП Янаки Стоилов.

"Вие не искате да се опознае историята в нейната яснота. Искате да насаждате клишета и да промивате мозъците на младежите. Вие сте изостанали", нападна "червеният" депутат.

След него на трибуната излезе Мартин Димитров от РБ.

"Понеже всички ние не искаме комунизъм или фашизъм в България, не можем да кажем кое е по-лошо. Затова престъпленията на тези тоталитарни режими трябва да влязат в учебниците, за да може учениците да не се подвеждат по инсинуации", подкрепи предложението той.

Снежана Дукова от ГЕРБ се изказа след реформатора, като поиска прекъсване на дебатите и гласуване на предложението. "Тук не сме на лекция по история“, категорична беше тя.

Преди гласуването независимият депутат предложи Велизар Енчев престъпленията на групировките СИК и ВИС, финансовите и строителните пирамиди също да бъдат включени в учебниците, но предложението му не беше подложено на гласуване.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

07.10 2015 в 02:35

Много се съмнявам обаче, че в Дребнобритания в училища се изучават ПРЕСТЪПЛЕНИЯТА на британската империя против народите на Азия, Африка и Океания.

Английските колониални войски са били изключително жестоки към МЕСТНОТО НАСЕЛЕНИЕ. Това поне се знае от историята, и е доказано многократно.

Ние трябва да мзимаме пример от островяните, и да не засягаме подобни НЕУДОБНИ ТЕМИ. Никой не го интересува ИСТИНАТА, всичко е само една ГЬОБЕЛСОВА ПРОПАГАНДА. Особено при ДЕМОНОКРАЦИЯТА. Капиталистите са по-лоши и от комунистите. Омерзен съм.

02.10 2015 в 02:24

За престъпленията на комунизма добре, ама дай да видим как стои въпроса за престъпленията на посткомунизма !

01.10 2015 в 16:01

А теб, Балкански, трябва да те изучават в учебниците по психиатрия. Като учебника за студенти и специализиращи лекари, редактиран от проф. Вихра Миланова.

01.10 2015 в 04:08

Eми по време на СОЦИАЛИЗМА нямаше хора да бъркат по КОФИТЕ ЗА БОКЛУК, нямаше БЕЗРАБОТИЦА, нямаше ЦИГАНСКА ПРЕСТЪПНОСТ, нямаше ПРОСТИТУЦИЯ по магистралите, нямаше ИГРАЛНИ ДОМОВЕ и казина, нямаше ЗАЛОЖНИ КЪЩИ, нямаше магазини за дрехи ВТОРА УПОТРЕБА, нямаше ПЛАТЕНО ВИСШЕ ОБРАЗОВАНИЕ, нямаше ПЛАТЕНО ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ и т.н.

Интересно тогава КОЙ точно политически строй бил "ПРЕСТЪПЕН"? По-скоро това е КАПИТАЛИЗМА и ДЕМОНОКРАЦИЯТА. Техните ПРЕСТЪПЛЕНИЯ трябва да се изучават в училище. Включително тези още от времето на монархо-фашисткия режим преди 9 септември 1944 г., когато НАРОДА КАЗА "Не" на капитализма.

КАПИТАЛИЗМЪТ е най-гнусната система, основана върху ЕГОИЗМА, АЛЧНОСТА И ЕКСПЛОАТАЦИЯТА НА ЧОВЕК ОТ ЧОВЕКА. Омерзен съм.

30.09 2015 в 20:02

Изкарайте списъка предизборно. Всички тези лайнари трябва да бъдат на разстрел. Трябвало е да се направи като с Чаушеско и да не се допуска каквато и да е била реабилитация на комунистическия режим.

30.09 2015 в 19:35

Историята се пише от победителите. N

30.09 2015 в 16:55

Май никой не схваща, че ако изучават на комунистическия, ще трябва да изучават и на капиталистическия. Истинските десни трябва да са по-мъдри от ДСБ.

30.09 2015 в 16:21

Ами много ясно , че няма да го приемат. То е равносилно да изучават историята на днешните ни управляващи. Те са същите наследници на комунистите версия 2 !

30.09 2015 в 15:14

9 депутати от ГЕРБ гласували с ДА,ясно множеството гербери от къде са се пръкнали.

30.09 2015 в 15:03

гербаджиите същите комуняги...