ГЕРБ и РБ предлагат доживотен затвор за престъпленията на комунизма

OFFNews Последна промяна на 10 май 2015 в 14:12 19820 34

ГЕРБ и РБ предлагат доживотен затвор за престъпленията на комунизма

Отпадане на давността за престъпленията на комунистическия режим и наказание от 10 до 20 години или доживотен затвор без право на замяна за този, който е извършил престъпление против против мира и човечеството, предлагат депутат от ГЕРБ и Реформаторския блок. 

Предложенията са записани като промени в Наказателния кодекс. 

Според тях тежките престъпления против правата на човека, извършени от ръководни дейци на Българската комунистическа партия в периода 9 септември 1944 година-10 ноември 1989 година, не се изключват по давност и ще подлежат на наказателно преследване. 

В текстовете са изброени конкретните престъпления срещу човечеството, част от които са приписвани и на комунистическия режим у нас: лишаване от свобода в нарушение на основните правила на международното право, преследване на определена група или общност поради политическа принадлежност, "насилствено изчезване на лица", депортиране или насилствено преместване на население и убийство. 

В мотивите към законопроекта, чийто вносители са Методи Андреев, Цвета Караянчева, Джема Грозданова, Димитър Главчев, Петър Славов, Вили Лилков, Георг Георгиев, Алтимир Адамов, Борис Станимиров, Найден Зеленогорски, Никола Хаджийски и Корман Исмаилов, е записано, че законопроектът цели премахване на давността за тежките престъпления, включително и тези, извършени в Народна Република България по време на комунистическия режим, като част от тях могат да се третират и като престъпления по международното право. Отпадането на давността за престъпления против човечеството са регламентирани в Конвенцията на ООН от 1968 година, която е ратифицирана от България през декември 2010 година.

Вносителите се позовават и на Римския статут на Международния наказателен съд, който също е ратифициран от българския парламент през 2002 година, като в него са изброени и дефинирани престъпленията против човечеството. Според депутатите разпоредбите на Римския статут са с предимство пред вътрешното законодателство и онези норми, които им противоречат. В същото време в българската конституция е записано, че престъпленията против мира и човечеството не се погасяват по давност. Въпреки това обаче, в българския Наказателен кодекс са описани само военните престъпления, но не и тези, които са против човечеството, се посочва в мотивите. 

Вносителите се позовават и на разпореждане на Върховния касационен съд (ВКС) от 2002 година по т. нар. "Дело за лагерите", в което съдия Румен Ненков, баща на депутата от ГЕРБ Александър Ненков и настоящ конституционен съдия, според който  "законодателят от 1990 г. по необясними причини не е изпълнил законовите предписания по чл. 14, ал. 1 от Закона за нормативните актове във връзка с чл. 35 от Указ 833 от 1973 г. за неговото приложение с изрична заключителна разпоредба да придаде ретроактивност на приетото допълнение на Наказателния кодекс".

От разпорежданията на ВКС става ясно, че по делото за лагерите, което е прекратено поради изтичане на давност на престъпленията, съдът не е обсъдил възможността за квалифицирането им като престъпления срещу човечеството.

"Вероятно това е било така, тъй като в чл. 407-418 на Глава 14 от НК за такова е посочено само престъплението "геноцид", а други състави от такава категория не са кодифицирани", пишат в мотивите към законопроекта вносителите. Позовавайки се на становището на съдия Ненков, депутатите смятат, че няма пречка да се "възкреси изтеклата давност" на тези престъпления по законодателен път.

Вносителите уточняват, че правото не позволява да се създават наказателни норми с обратно действие за деяния, които не са съставлявали престъпление по време на извършването им. В същото време обаче, изброените в законопроекта деяния са съществували като текстове и по действащия по онова време Наказателен кодекс. 

"Необходимостта от справедливо наказание не само на преките извършители, а и на техните подбудители и помагачи може да стане чрез създаването на такава нова разпоредба в Наказателния кодекс. В подкрепа на обосноваността от премахване действието на давността в тези случаи е и старото правило в Римското право, че тя не тече срещу този, който не е могъл да действа", пише още в мотивите на вносителите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

14.05 2015 в 16:23

Не може да има бъдеще, без да се изринат лайната от Авгиевия обор.

12.05 2015 в 12:42

Тия оправиха България, сега ще оправят и миналото.
Тия са същите, като ония мазни комунисти, които до 90-те се бориха срещу фашизма, който и него го нямаше от 40 години. Важно е да има гръмка дейност за пред балъците да ги баламосат пък останалата ръководна паплач да доразграби каквото може. Хвърляне на прах и борба с вятърни мелници директно от деформаторския блок, поредното изборно разочарование.

12.05 2015 в 11:48

Сети се либе за китка! Разбира се, знаят, че това няма да мине и то, защото собствените им кадри няма да го гласуват. А старото СДС се оказа най-голямата каца с лайна, мръсни ченгета, които се подиграха с надеждите на хората и направиха всичко възможно да дискредитират СДС и така да върнат старите комуняги на власт. Е, честито! Успяхте! Но това не означава, че няма да отговаряте за делата си. Животът не свършва на тази земя, дори и да изповядвате материализъм, атеизъм, комунизъм и други ...изми.

12.05 2015 в 01:08

Ехооо, не се занимавайте с глупости.Достатъчно престъпници има и сега на свобода,за тях се погрижете.Оправете държавата и икономиката,спрете произволите на чес и енерго. и спрете с кражбите и мафията,че разсипахте държавата.Не хвърляйте прах в очите на хората, че това дето Живков го създаде за 45 години Вие още не можете да си го поделите.Не съм фен на Живков ама Вие граници нямате

11.05 2015 в 22:04

така, както е формулиран ,законът е прах във вятъра (не от канзас). кой е жив от изброените? ако има някой - със сигурност ще излезе, че не е престъпил с каквото и да е този "закон". тъп PR.

11.05 2015 в 18:01

Закон и да има, съд няма.

11.05 2015 в 17:07

И за децата ни и за бъдещето и за настоящето!
Хладнокръвните убиици трябва да бъдат наказвани.
Без никакви условия и увъртания.
За да не си позволи никой отново да направи нещо подобно с теб, с мен или с който и да е.
Наказание!
"Дядовците" които са убили моя дядо възпитават други подобни адски изчадия със самото си присъствие.

11.05 2015 в 15:13

Къде бчха до сега? То не останаха за съдене.

11.05 2015 в 14:06

Прекрасен закон, дано го приемат!
И пълна и тотална лустрация също!

11.05 2015 в 13:32

Може и да има някакъв смисъл в такава промяна, но на мен ми се струва "тинтири-минтири"...Стига сте гледали в миналото, направете нещо за настоящето и бъдещето. Какво като осъдите няколко дядовци за извършени престъпления, като в момента децата им вършат дори по-големи?
 
X

Парламентът на живо