Соня Янкулова: Съдийската независимост е състояние на духа

Юлиан Христов 11 септември 2017 в 14:40 9575 1

Соня Янкулова: Съдийската независимост е състояние на духа

Съдийската независимост е състояние на духа и именно поради това на високо оценено в обществото трябва да бъде това качество на съдията. За съжаление българските съдии и в частност тези от ВАС, не сме успели да създадем от обществото увереност в нашата независимост.

Това посочи в представянето на концепцията си Соня Янкулова, която е кандидат за председател на Върховния административен съд (ВАС). Преди нея беше изслушан Георги Чолаков, който е спряган за фаворит за поста. 

Тя счита, че основно средство за постигане на стратегическата цел на съда е осигуряването на среда, в която независимостта на съда и съдиите ще бъде гарантирана. Янкулова каза, че не може да посочи дейностите, с които ще защита независимостта на съда като ненамеса в правосъдната функция. "Независимостта не означава, че съдията не трябва да се вслушва в критики и становища, но когато решава, между него и решението трябва да бъдат фактите и законът", каза Янкулова.

В концепцията си тя посочи, че проблемът с разрешаване натовареността на съдиите, няма да бъде решен с назначаването на още съдии. За последните 7 години числеността е нараснала на 93 съдии, посочи тя. 

"Съдиите знаят какво е обсъждане на казус между колеги и натиск. Гаранция за независимостта на съдията е и начинът на кариерното му развитие", каза тя. 

Според нея броят на съдиите е достатъчен, а големият им брой прави трудно уеднаквяването на съдебната практика.

Според нея натовареността би спаднала, при балансирано разпределение на правосъдната функция на различните по степен съдилища. По думите ѝ обаче това е свързано със законови промени. Тя смята, че следващият ВСС ще бъде принуден "автоматично" да увеличи бройката на съдиите. В същото време стои и проблемът с материалната база. 

Съдийското самоуправление не се случи, смята тя. Според Янкулова установяването му няма да стане лесно, но то съществува като принцип и следва да бъде спазван. 

Янкулова смята също, че председателят на съда трябва да правораздава.

Главният прокурор Сотир Цацаров ѝ зададе въпрос за мястото на прокуратурата в съдебната система и дали трябва да бъде извадена от там. Тя каза, че за нея въпросът не стои на дневен ред, защото не е важен въпросът за мястото на прокуратурата, а за това как работи.

Янкулова смята, че заповедите на председателя на съда трябва да бъдат публично достъпни, но не всички. Публични според нея трябва да са тези, които са свързани с правораздаването. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови