Чолаков критикува условията във ВАС, имотите му не били проблем

Юлиан Христов 11 септември 2017 в 12:27 8601 0

Чолаков критикува условията във ВАС и практиката му, имотите му не били проблем

Фаворитът за поста председател на Върховния административен съд (ВАС) Георги Чолаков отправи някои критики към настоящото ръководство и функционирането на съда. В хода на изслушването му пред Висшия съдебен съвет (ВСС) той дори се обяви срещу идеята на настоящия председател на съда, който на практика издигна кандидатурата му - Георги Колев, за създаването на Трета колегия

Според Чолаков това на практика означавало, че се създава съд в съда. Той все пак посочи, че нямало проблем с т.нар. постоянни състави, защото подобна практика имало и във Върховния касационен съд (ВКС). Той обясни, че "безболезнено" решение на въпроса можело да има, ако влязат в сила промените в АПК по отношение на касационното производство, където се предвижда то да бъде закрито. В същото време обаче Чолаков смята, че промените в АПК са прокарани "на тъмно" и за тях съдиите разбрали от заседание на правната комисия в парламента.

"Това търпи критика, но ако това бъде прието в този вариант, тогава няма да има никакъв проблем да има постоянни съдебни състави. Трябва да има дебат за това", каза Чолаков и даде пример с ВКС, където в началото на годината съставите от Наказателната колегия "се джуркат" на случаен принцип. 

Чолаков видя слабости и по отношение на тълкувателната практика на съда и отправянето на становища спрямо внесени в парламента законопроекти. На въпрос от член на ВСС защо съдът няма становище по отношение на промените в АПК, той заяви, че този въпрос не трябва да бъде зададен на него. "Никой от нас не знаеше какво ни се готви. Всички разбрахме, когато мина в правна комисия на първо четене", обясни Чолаков за промените в АПК. Все пак обясни, че е твърдо против залегналото в него едноинстанционно производство, защото не може да се прави аналогия между гражданското и административното право.  

Настоящият председател на съда Георги Колев реши все пак да отговори за липсата на становище по АПК. "Наистина няма такова становище, защото не е искано такова официално. Наистина при последната дискусия беше поставен този въпрос, има колеги, които изрично имаха критични забележки и може да каже", каза Колев. 

Чолаков заяви също, че условията в съда не са на ниво и предлага изваждане на цялата администрация, която няма пряко отношение към правораздаването, да бъде изведена от сградата на съда. 

"В тази сграда се задъхваме от липса на въздух. В момента само магистратите са 93 без да се брои администрацията. Ремонт не е правен отдавна, покривът тече. В един кабинет една колежка събира водата отгоре, климатиците тази година сдадоха багажа, асансьорите не работят. Самият съд нямаш усещане, че влизаш в сграда на върховен съд", описа обстановката Чолаков.

Той призна, че в съда има съдебни помощници, които имат роднински връзки с магистрати от съда. По думите му тази практика трябва да бъде прекратена с въвеждането на забрана при назначаването на съдебни помощници с роднинска връзка.

Той коментира и въпроса с придобитите от него имотиКалин Калпакчиев го попита защо тези имоти не са обявени от него пред Сметната палата, като зададе и въпрос за това защо не се е отвел по дело срещу началника на брат му. Преди да бъде изслушан стана ясно, че от комисията за професионална етика и противодействие на корупцията при ВСС не намерили нищо нередно около имотите му. Членовете на комисията са счели, че в публикациите няма информация, която да поставя под съмнение нравствените качества на съдията.

Чолаков обясни, че става въпрос за прехвърляне на вземания по облигационен договор, предварителен договор за продажба на недвижими имот. "Тези мои сделки, въпреки че не подлежаха на деклариране, въпреки това, встъпвайки в длъжност като съдия във ВАС, аз съм ги декларирал. Не виждам никакъв проблем в това, не съм нарушил нито морална нито законова норма при сключването им. Не съм ги декларирал като вземания, защото те не са парични взимания, те са евентуално вземания при получаване на падеж да получа право на собственост върху един имот", обясни Чолаков.

След като първоначално не изчете въпросите, отправени към Чолаков от Съюза на одиторите в Сметната палата за това, че били обидни и противоконституционни, правосъдният министър Цецка Цачева все пак реши да ги изчете заради съмненията, че са свързани с имотите на Чолаков. Цачева обясни, че въпросите може да бъдат видени на сайта на ВСС и че те са зададени още на 5 септември и всеки, който се интересувал, можел да ги прочете. Въпреки това, за да няма съмнения за непрозрачност на процедурата тя изчете въпросите. 

Два от първоначално незададените въпроси са свързани с корупцията. "Корупцията си е корупция, тя съществува за съжаление във във всички власти, както и в съдебната власт. Трябва да бъде изкоренена като фактор", каза Чолаков, но отказа да отговори на въпрос смята ли, че "ВСС е най-корумпираният държавен орган в България".

"Не знам откъде идва това съждение, но при липса на данни, не мога да кажа", обясни Чолаков.

По отношение на делото срещу началника на брат му той обясни, че по това време брат му е работил в РЗБОП, което било подчинено на ГДБОП, а не на Областната дирекция на МВР в Сливен, срещу чийто директор е водено делото. В момента, в който пък е участвал в производството, брат му не е бил в РЗБОП, а районен инспектор в затвора в Сливен, "който е подчинен на друг". 

Чолаков отговори на въпрос и на главния прокурор Сотир Цацаров, който го попита какво е отношението му за мястото на прокуратурата извън съдебната власт. Чолаков смята, че прокуратурата не трябва да бъде вадена от съдебната система и да е подчинена на изпълнителната власт. 

"Какво ще се постигне, ако прокуратурата се изведе, нима тогава прокуратурата ще бъде по-независима, когато прокуратурата и дознателите ще са зависими от съответния министър", попита той. "Нима следователите и прокурорите ще бъдат по-мотивирани да работят в изпълнителната власт, отколкото в съдебната, където имат гарантирана независимост?", попита отново той. 

След изслушването на Чолаков започна представянето на втория кандидат за поста - Соня Янкулова. След изслушване на концепцията ѝ, тя ще отговаря на въпроси. След това предстои избор на председател на ВАС, за което ще са необходими гласовете на 17 членове на съвета.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !

 
X

Да помогнем на украинските деца!