Соня Янкулова и Янаки Стоилов се заклеха като конституционни съдии (допълнена)

Според президента е дошло времето за промени в основния закон

OFFNews 15 ноември 2021 в 11:26 1315 0

Бившият служебен министър на правосъдието Янаки Стоилов и Соня Янкулова от ВАС официално положиха клетва като конституционни съдии. 

Стоилов бе назначен от президента Румен Радев, а парламентът трябва да избере двама свои представители в КС. Стоилов влиза на мястото на председателя на КС Борис Велчев, чийто мандат изтича. Съда трябва да напуснат и Атанас Атанасов, излъчен от парламента, и Георги Ангелов от съдебната власт. НС има още едно място, което трябва да се заеме през февруари 2022 г. Тогава от КС излиза Гроздан Илиев.

Соня Янкулова е излъчена от Общото събрание на Върховния касационен съд и Върховния административен съд. Тя спечели балотажа в състезание с другия представител на ВАС Ваня Анчева.

Между ВКС и ВАС има неписано споразумение да се редуват при излъчването на конституционен съдия и сега бе ред на административния съд.

Румен Радев поздрави новоназначените конституционни съдии и каза, че не се съмнява, че ще отстояват независимостта на тази институция.

"Да, имаме нужда от индивидуална конституционна жалба, тя е въведена в болшинството държави от Европейския съюз. Сигурен съм, че ще повиши доверието на българските граждани в Конституцията, в демокрацията, в институциите. Това е свързано с промени в Конституцията и в Закона за Конституционния съд, с разширяване на неговите правомощия и с повече личен състав", коментира президентът след клетвата. 

"Мисля, че му идва времето" - така той отговори на въпрос дали би подкрепил промени в Конституцията, ако бъде избран за втори мандат.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!