Служител във фонд ''Земеделие'' имал брониран Мерцедес и давал заеми на фирми за бързи кредити

OFFNews 17 юли 2019 в 22:07 9781 1

Снимка prb.bg

Специализирана прокуратура привлече към наказателна отговорност петима служители в Държавен фонд „Земеделие“.

Има писмени доказателства, че едно от обвинените длъжностни лица е раздалo през последната година с договори за заем общо 1,8 милиона лева на търговски дружества, в това число на дружества, предлагащи бързи кредити. От същото длъжностно лице са иззети и два луксозни автомобила, единият от които брониран Мерцедес, който е бил оставен на съхранение в гараж в дома на Стайко и Миню Стайкови в столицата. Същото длъжностно лице е "в родство по сватовство със Стайкови", обявиха днес от пресцентъра на прокуратурата.

Четирима от служителите в Държавен фонд „Земеделие“ са обвинени за извършено в съучастие длъжностно престъпление - неизпълнение и нарушаване на служебните им задължения при обработката на заявления пред фонда за финансово подпомагане на еднолични търговци, свързани с обвиняемия по делото срещу алкохолния бос Миню Стайков и други 7 лица.

Петият служител на Държавен фонд „Земеделие“ е привлечен като обвиняем за участие в ръководената от Стайков организирана престъпна група.

Сред обвинените лица е и заместник-изпълнителен директор на Държавния фонд “Земеделие“.

Трима от обвинените са дали подробни обяснения и са съдействали максимално на воденото наказателно производство. На тях са определени мерки за неотклонение „Парична гаранция“, съответно в размер 26 000 лв., 10 000 лв. и 7000 лв.

Другите двама обвиняеми са задържани за срок до 72 часа, през които ще се събират други доказателства и ще се преценява каква мярка за неотклонение да им бъде определена.

На петимата обвиняеми са наложени забрани за напускане на страната.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови