Случаят с кмета на Ахелой стигна до ВАС

Според съда нарушенията са 2. Наказанието му е 2000 лева глоба и отнемане на книжката за 2 години

OFFNews 20 декември 2021 в 15:31 3693 0

Снимка NovaVarna

Кметът на Ахелой Иван Георгиев

Колко нарушения е извършил кметът на Ахелой, отказвайки да спре при полицейска проверка и да даде проба за алкохол и наркотици?

Този въпрос стигна до Върховния административен съд само ден след като полицаи опитаха да спрат Иван Георгиев, виждайки автомобилът му да криволичи на пътя.

Според съда нарушенията са две.

Водач, който откаже да му бъде извършена проверка по Закона за движение по пътищата за наличие на алкохол и/или наркотици в кръвта, извършва две самостоятелни административни нарушения. В този случай е приложим Законът за административните нарушения и наказания (ЗАНН), реши общото събрание на съдиите от Върховния административен съд (ВАС) в свое тълкувателно решение, публикувано днес.

От съда припомниха, че тълкувателното дело беше образувано по искане на главния прокурор, предаде БТА.

Поставеният въпрос е свързан с тълкуването и прилагането на Закона за движение по пътищата. Съгласно разпоредбите, водач на моторно превозно средство, трамвай или самоходна машина, който откаже да му бъде извършена проверка с техническо средство за установяване на употребата на алкохол в кръвта и/или с тест за установяване употребата на наркотични вещества или техни аналози, или не изпълни предписанието за изследване с доказателствен анализатор, или - за медицинско изследване и вземане на биологични проби за химическо лабораторно изследване за установяване на концентрацията на алкохол в кръвта му, и/или химико-токсикологично лабораторно изследване за установяване на употребата на наркотични вещества или техни аналози, се наказва с отнемане на шофьорската книжка за срок от 2 г. и глоба 2000 лв.

Според ЗАНН, когато с едно деяние са извършени няколко административни нарушения или едно и също лице е извършило няколко отделни нарушения, наложените наказания се изтърпяват поотделно за всяко едно от тях.

Според преобладаващото мнение в медицинската наука, водачът е в пияно състояние, когато по време на произшествието в кръвта му има алкохолно съдържание, не по-малко от 0,50 промила. Пленумът на ВАС е възприел становището, че "при наличността на такава алкохолна концентрация, макар и да не е свързана с външни прояви на опиване, психофизиологическото състояние на водача е повлияно и той не е пригоден да управлява безопасно моторното превозно средство".

Едновременната употреба на алкохол и наркотични вещества допълнително засилва отрицателния ефект върху психомоторните функции на човешкия организъм, което увеличава обществената опасност. Противоречащо на правната и житейската логика и несъответстващо на целта на закона е приемането, че двата отказа могат да се приравнят като правни последици и степен на обществена опасност на един отказ по някоя от проверките, респективно да бъде наложено едно общо наказание при наличие на два отказа, посочват от ВАС.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови