Шефката на Банков надзор не е изтеглила десетки хиляди от КТБ в конфликт на интереси, реши съдът

Последна промяна на 11 март 2019 в 21:16 4742 6

Бившият шеф на банковия надзор в БНБ и и.д. подуправител на банката Нели Кордовска не е в конфликт на интереси за това, че е изтеглила десетки хиляди евро от КТБ "в последната минута" - един ден, преди да я постави под специален надзор, реши Софийският административен съд, съобщава вестник "Сега".

Антикорупционната комисия постанови през миналата година, че Кордовска е действала в условия на конфликт на интереси, защото се е възползвала от служебното си положение и информацията, която е имала, за да спаси парите си. 

Според съда обаче реакцията на Кордовска била напълно естествена и няма нищо общо с това, че тя е имала достъп до вътрешна информация в БНБ. 

Съдът смята, че по това време е имало достатъчно публична информация за състоянието на КТБ и затова Кордовска не е имала нужда да ползва вътрешна информация. 

Според съда Кордовска "не е направила нищо по-различно от останалите няколко хиляди граждани, търговски организации и държавни дружества, които и без да разполагат с т.нар. вътрешна информация са започнали изтегляне на средствата си".

В решението на съда обаче не се споменава за това, че хиляди граждани не успяха да получат парите си в последната минута и трябваше да чакат 5 месеца за гарантираните си от закона суми до 196 000 лева.

Нели Кордовска е изтеглила 64 195 евро от каса на КТБ на 19 юни 2014 г., след работно време - в 17:09 ч. (работата с клиенти приключва в 16:30 ч.). На 20 юни 2014 г. КТБ е поставена под специален надзор.

Ден по-рано в банката на Цветан Василев вече е действала надзорна инспекция. Кордовска е имала достъп до счетоводната и информационната система на банката към момента на изтеглянето на парите. Тази служебна тайна не е била достъпна за останалите вложители.

Според съда обаче антикорупционната комисия не е доказала, че Кордовска е извършила нещо, което да я постави в конфликт на интереси, тъй като за да има такъв частният интерес трябва да влияе върху безпристрастното и обективно изпълнение на служебните правомощия.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1375

6

Jinx

12.03 2019 в 19:11

Интересно колко много внимание се отделя на другите дела, а основното срещу Василев нещо замря…

1000

5

leomesi

12.03 2019 в 15:03

Безумна държава! Ама то около КТБ всичко е толкова гнило и гадно, че не ме учудва квото и да се появи по тая тема.

2666

4

Hissarion

12.03 2019 в 10:23

По тази логика няма проблем в определени корупционни практики, защото хиляди хора също биха взели някой друг подарък стига да имат възможност. Защо да се сърдим на високопоставените чиновници - те просто разполагат с възможността да го направят.

9612

3

Новак

12.03 2019 в 07:59

И тази е невинна както Каменаров е ходил болен по събития, или Горанов не се в конфликт на интереси да живее в чужда къща, колкото Московски не уби собственото си дете и след това го наградиха с мазен пост, колкото Банов не беше подсказвал как да се спестят неустойки. И това са все невинните от последните месец -два?
А народът спи и се радва на Цветановата стабилност. Няма да се плашиш - те през това време хубаво ще те оберат та даже може и да те опънат по веднъж - така да си спазят традициите на поробителите.

5162

2

мнение от IP

12.03 2019 в 07:34

Това е извратено. Ако беше в друга държава, щяха да я съдят. Очевадно е, че да си изтеглиш парите в извънработно време и пререждайки хиляди, искащи да си изтеглят парите, е злоупотреба със служебно положение. Тук е БГ, обаче
..Законите ги има, за да бъдат тълкувани извратено.

3162

1

Чичо ви

12.03 2019 в 05:18

Какво мисля ли - ми да ви еб. майката и съдиите, ето това мисля!