Шефът на "Миджур" отива на съд за взривовете в Горни Лом

OFFNews 30 март 2016 в 11:54 2482 0

Шефът на

Четирима души, сред които и собственикът на завода за боеприпаси "Миджур", ще се изправят пред съда заради взривовете, при които са обвинени за взривовете в завода за боеприпаси "Миджур" на 1 октомври 2014 г. в мандата на служебното правителство на Георги Близнашки. Тогава загинаха 15 души, а други трима бяха ранени.

Сред загиналите е и Емил Митков, който е син на собственика Валери Митков. Версията на бизнесмена веднага след взривовете беше, че става въпрос за саботаж.

До един месец делото влиза в съда, стана ясно от думите на главния прокурор Сотир Цацаров. 19 следователи са работили по случая, разпитани са 50 свидетели, изготвени са 120 експертизи на ДНК на трупни останки, както и още десетки други експертизи.

Обвинението на Валери Митков е за неспазване на нормативните изисквания. Обвинена е и инж. Паула Иванова, която е отговаряла за безопасните условия на труда в завода. С обвинения е и Ивелина Бахчеванова - директор на дирекция международна търговия при Министерството на икономиката, както и Божидар Василев - за неспазване на нормативните изисквания и служебните си задължения.

Според главния прокурор работата на завода практически не е била контролирана. Контролът се заключавал само до документооборот. 

Главният прокурор обясни, че през 2010 г. поради неспазване на правилата за утилизация и безопасност, в завода е възникнал подобен инцидент, при който за щастие не е имало жертви или пострадали. Тогава обаче бил опожарен същият цех, който се взриви през 2014 г. По време на трагедията заводът е работил по договор с гръцката фирма "Acmon SA" за обезвреждането на три вида противопехотни мини.

Разследващите са категорични, че взривовете не са причинени умишлено. Те били в резултат на неспазване на технологичните правила за работа с боеприпаси, както и неспазване на нормите за пределите за съхраняване на взривни вещества и нормите за съвместно съхранение на взривни вещества. На мястото не се спазвани никакви мерки за сигурност като мините са били разтваряни с чук. Работниците са нямали познание как да работят с трите вида мини, които са били утилизирани, посочи Цацаров.

Взривът е предизвикан от неправилното съхранение на тротил, хексоген и черен барут. Директорът на Националното следствие Евгени Диков посочи, че от трите взривни вещества са съхранявани 21 кг., при положение че в една мина има 4-10 гр. от тях.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews