СГП реши да разпита Васил Божков като свидетел срещу Борисов, иска правна помощ от ОАЕ

OFFNews 25 март 2022 в 09:31 2149 1

Софийска градска прокуратура се задейства и търси начин да разпита Васил Божков като свидетел по разследването срещу Бойко Борисов, Владислав Горанов и Севделина Арнаудова. 

Това съобщиха от СГП, като подчертават "необходимостта да бъдат валидно извършени опорочените действия по разследването, предприети от разследващ орган към ГДНП". 

СГП е изготвила предложение до международния отден на Върховна касационна прокуратура за изпращане на молба за правна помощ до Обединените арабски емирства за разпит чрез видеоконферентна връзка на Васил Божков в качеството му на свидетел, основана на принципа на взаимност. 

Министър Надежда Йорданова обяви днес, че Министерството на правосъдието е готово да съдейства за разпит на Божков чрез приниципа на взаимност, но прокуратурата трябва да инициира това. 

От СГП обаче са решили да поискат помощ от ВКП. 

Принципът на взаимност означава, че ОАЕ следва да преценят дали на база този принцип ще приемат за изпълнение молбата за правна помощ. Условие за приемането на молбата е и преценката на ОАЕ за допустимост на такъв вид разпит съобразно тяхното законодателство. Единствено по този ред е възможно да бъдат събрани по законосъобразен начин свидетелски показания, тъй като връзка само чрез технически способи – Skype, Viber и др., не би породила правни последици и събраните данни не биха могли да се ползват като доказателства, обясняват от СГП. 

В хода на разследването предстоят разпити и на други свидетели, които имат отношение към разследваните обстоятелства по досъдебното производство. Работата по делото продължава чрез извършването на активни процесуални действия, уточняват от Софийска градска прокуратура. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови