Министър Йорданова: България няма договор за правна помощ с ОАЕ, но Божков може да бъде разпитан

OFFNews 25 март 2022 в 08:49 3974 0

Снимка БНТ

България няма договор за правна помощ с Обединените арабски емирства, но международният правен ред има и други способи за извършване на правни действия на територията на дадена страна. Механизмът се нарича "при условията на взаимност". 

Това каза правосъдният министър Надежда Йорданова по БНТ, като коментира възможностите да бъде разпитан Васил Божков в Дубай, за да се проведе разследване на твърденията му, че е изнудван от Бойко Борисов и Владислав Горанов. 

Министърът уточни, че това зависи от прокуратурата. "Процедурите са ясни. В тях Министерство на правосъдието съдейства, но искането за разпит трябва да дойде от орган на съдебната власт. Това решение зависи от прокуратурата, а когато стигне обвинението до съда - от съда", каза Йорданова. 

По думите ѝ само МВР и прокуратурата мога да снемат червената бюлетина за издирване от Интерпол, както поиска Божков, за да се върне в България. Тя уточни, че лице с повдигнати обвинения може да бъде разпитано чрез видеоконфеерентна връзка, според НПК. Има единствена пречка - ако това не пречи на разкриване на обективната истина.

Йорданова уточни още, че европейските делегирани прокурори работят тогава, когато съответното деяние е свързано с еврофондове или с ДДС измама с трансграничен ефект - засяга две или повече държави, членки на ЕС. 

За взаимоотношенията с прокуратурата Надежда Йорданова заяви: "Тогава когато министърът на правосъдието е констатирал конкретни нарушения, по Конституция е длъжен да сезира пленума на ВСС и да направи предложение за предсрочно прекратяване на мандата на главния прокурор. Това не е нападение, това е търсене на отговорност и се нарича правова държава".  

Министърът на правосъдието очаква на 4 април пленумът на ВСС да се произнесе по допустимостта на направеното предложение за предсрочно освобождаване на Гешев, да каже дали продължава да гледа обстоятелствата по същество.

"Стана ясно, че Пленумът на ВСС ще направи всичко възможно да се намери оправдание да не гледа част от основните обстоятелства, посочени в предложението ми, под претекста, че става въпрос за действия и бездействия, извършени преди началото на мандата на главния прокурор. Това за мен е неприемливо от правна страна. В Министерство на правосъдието обсъждаме с какви средства да реагираме", каза правосъдният министър.

Има други обстоятелства, които тя смята, че ще се разгледат, защото са в мандата на главния прокурор. 

По думите ѝ събитията от миналата седмица с арестите на Борисов, Горанов и Арнаудова е станало ясно, че е необходима реформа в прокуратурата, така че да се гарантира, че всеки случай ще бъде разследван обективно, всестранно и бързо.

"Не може да се допуска двоен стандарт при определени казуси, някои случаи 2, 3 , дори 6 години да не бъдат разследвани по адекватен начин, а други да бъдат разследвани в рамките на 7-10 дни. Големият проблем е бавното разследване или неразследването въобще", подчерта Йорданова.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!