Семерджиев е свидетел по ключово дело на Специализираната прокуратура

Антикорупционният фонд призовава МВР за вътрешно разследване дали е имало чадър над виновника за адската катастрофа

OFFNews 07 юли 2022 в 19:17 8481 2

Георги Семерджиев

Снимка Facebook / АКФ

Георги Семерджиев

Антикорупционният фонд изпраща за проверка в дирекция “Вътрешна сигурност” на МВР информацията за задържане и пускане на вече обвинения за адската катастофа на бул. „Черни връх“ в София Георги Семерджиев.

Според няколко официални източници като СДВР – Пътна полиция и Национална следствена служба, въпреки че е бил обявен за издирване, Семерджиев е бил задържан и после освобождаван от полицейски патрули на територията на СДВР.

"Съмненията са за чадър на Семерджиев във връзка с неговия статус на свидетел по едно от ключовите дела за наркотрафик - това срещу сочения за наркобос Радмил Ранов – „Ради Ланеца“. Информацията за свидетелския статус на Семерджиев беше изнесена вчера от разследващия журналист Димитър Стоянов, който цитира свои източници", заявиха от Антикорупционния фонд. 

"От наши източници потвърждаваме това: Семерджиев е бил свидетел и е давал показания на досъдебната фаза по наказателното производство по прокурорска преписка № 53/2017 г. по описа на Специализираната прокуратура, досъдебно производство № 1/2018 г. по описа на ГДБОП – МВР, срещу организирана престъпна група за разпространение на наркотични вещества. Групата се състои от 40 участници и 4-ма ръководители, сред които и Ранов. Обвинителният акт по делото е изготвен на 23 март 2020 г. и в момента се гледа пред Специализирания наказателен съд", съобщават от Антикорупционния фонд.

"Фактът, че Семерджиев е свидетел по такова ключово производство на Специализирана прокуратура сам по себе си води до несъмнения извод, че е повече от добре известен на властите. В тази светлина и без това притеснителните известни досега обстоятелства около личността му стават още по-притеснителни: безрезултатно обявен за общодържавно издирване по друго дело, но пък намерен веднага в деня след произшествието; преди само по-малко от месец спрян от служители на МВР след употреба на наркотични вещества, при което само е отнето свидетелството му за правоуправление; шофирал автомобила си по централни столични булеварди с включени сигнални лампи.

Всичко това буди много сериозни съмнения за предполагаема протекция, която би могла да бъде обяснена и със свидетелстването му срещу въпросната група. Дали това е така, към момента може действително само да се спекулира. Именно заради сериозните съмнения около статуса на лицето, призоваваме прокуратурата и МВР към максимална прозрачност." - заявиха от Антикорупционния фонд.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-240

2

редовно четящ

08.07 2022 в 10:08

Свидетел дръжки. Съдейства за разчистване на конкуренцията в наркобизнеса. Явно много нависоко са хората, чиито интереси са в тази сфера.

10212

1

Човека

07.07 2022 в 19:53

Има много да се копае около това мекотело. Стига да има желание.