Съюзът на съдиите настоява базите на съдебната власт да поемат всякакви украински бежанци, а не само магистрати

OFFNews 14 март 2022 в 10:17 1312 0

Съюзът на съдиите в България (ССБ) настоява в писмо до Висшия съдебен съвет в базите на съдебната власт да бъдат настанени всякакви бежанци от Украйна, а не само магистрати и семействата им.

На 10 март ВСС даде съгласието си базата в Бяла, стопанисвана от главния прокурор, да бъде предоставена за временно ползване от евакуиращи се представители на съдебната власт в Украйна и членовете на техните семейства и/или живеещите в Украйна български граждани и българи с украинско гражданство, включително при необходимост от евакуация.

Според съсловната организация на съдиите обаче съдебната власт е призвана да защитава по еднакъв начин правата на гражданите, без оглед на техните произход, етническа принадлежност, религия или социален статут.

"Висшият съдебен съвет да не уронва достойнството на българската съдебна власт, разделяйки търсещите спасение от войната граждани на магистрати и обикновени бежанци, а да предостави почивните бази на съдебната власт за настаняване на бежанци от Украйна, независимо от техния професионален и социален статут", настояват в писмото от ССБ.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews