Съдийката по КТБ поиска тържествено прочитане на обвинителния акт

OFFNews 09 май 2018 в 12:06 5421 2

Съдийката по делото за фалита на Корпоративна търговска банка (КТБ) поиска обвинителният акт да бъде изчетен, като всички присъстващи в залата станат на крака. По думите ѝ това се налагало, защото това било "най-тържествената част от процеса", който в сряда започна по същество в Специализирания наказателен съд.

Изчитането на обвинението беше поискано от адвокатите на подсъдимите, а прокурорът Иван Гешев определи това като опит за умишлено забавяне на процеса. 

Обвинителният акт, на който той е автор, е с обем от около 15 хил. страници. По тази причина адвокатите на подсъдимите в процеса предложиха да се прочете само диспозитивът, който е около 150 страници. Очаква се четенето му да продължи и в някой от останалите дни, в които е насрочен процесът.

Адвокатите на подсъдимите възразиха на искането на съдия Вержиния Петрова обвиненията да бъдат четени на крак, тъй като това коствало физически усилия, а и в законодателството нямало предвидена такава процедура.  

"По това конкретно дело не прокуратурата бави процеса. Видно е, че това правят подсъдимите и адвокатите им", коментира Гешев, който напусна съдебната зала, докато съдия Петрова четеше обвиненията. Според него имало възможност в протокола от заседанието да се запише, че обвиненията са прочетени, но всъщност да не бъдат изчетени. "Така се прави десетки години", категоричен е Гешев.

В същото време той заяви, че продължава натискът върху свидетели. Лично Цветан Василев бил дал пари, за да се "профилактира" свидетелят Лазов, който е основният свидетел на държавното обвинение, твърди прокурорът.  

Бисер Лазов е сочен за "бившата дясна ръка" на Цветан Василев. Според прокуратурата той е бил "неформален финансист, отговарящ за небанковия сектор на дейността на модела", при който е източвана банката. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови