Кулезич вади списък на политици, взели пари от КТБ. Те отричат и заплашват със съд (видео)

OFFNews 29 януари 2018 в 15:34 30551 4

Журналистката Люба Кулезич цитира в предаването на Сашо Диков по BiT документ, за който твърди, че съдържа показанията на ключовия свидетел по делото КТБ Бисер Лазов. Става въпрос за списък с политици и хора на други важни постове, получавали големи суми пари от банкера Цветан Василев.

Автентичността на списъка към този момент не е потвърдена. Не е ясно и дали, ако той съществува, казусите в него са описани коректно. Мнозина от засегнатите вече отрекоха, че са били финансирани от Василев, и се заканиха да съдят авторите на информацията за клевета.

Според документа широк кръг от хора са получавали големи суми по нареждане на бившия шеф на КТБ Цветан Василев. Кулезич изброи някои от имената в списъка. Сред тях са социолозите Андрей Райчев и Кънчо Стойчев, за които се твърди, че са получили на два пъти по 500 000 евро през август и септември 2013 г. Социолозите са били доведени от адвокат Божидар Миладинов и поискали да им се даде касета в банката, за да съхраняват огромните суми.

"Този случай е доста заплетен и всичко, което касае разследването, съм го споделил със следствието. Не съм извършил нищо, нито незаконно, нито неморално. Просто случаят е сложен и нямам намерение да коментирам нещо, с което следствието се занимава. То не е и коректно, коментира пред OFFNews Кънчо Стойчев, когото потърсихме за коментар. - Комплицирано е и няма да отговарям на въпроси извън въпросите на следствието с оглед на това да не се пречи на процеса. Това е дълг на всеки гражданин. Повтарям – нито съм извършил нещо незаконно, нито неморално. Обвинение към мен няма, както всички знаят много добре. Това, че някакви лица твърдят какви ли не неща, не бих го коментирал. Всичко, което знам, ще го обсъждам само с разследващите."

Друго от споменатите лица е Стоян Мавродиев, който сега оглавява Българската банка за развитие, а по времето, което въпросните твърдения визират, бе начело на Комисията за финансов надзор (КФН). Според разказаното от Кулезич Мавродиев е получил 50 000 евро, предназначени за Божидар Лукарски от СДС – нещо като „партийна индулгенция“.

"Това твърдение е толкова нелепо, че не подлежи на коментар. Единственото, което мога да каже е, че не познавам това лице (Бисер Лазов) и никога не съм се срещал с него. Съмнявам се поради това силно в автентичността и съществуването на цитирания документ. За подобни клевети се завеждат наказателни дела за набеждаване (тъй като набеждаването е престъпление по НК), както и граждански дела за уронване на доброто име и репутация", коментира пред OFFNews Стоян Мавродиев.

Председателят на СДС Божидар Лукарски на свой ред заяви пред BiT, че до него не са стигали такива пари. „Не познавам Бисер Лазов и не съм се срещал с него. Обмислям съдебни дела за клевета срещу Бисер Лазов, който даже не знам как изглежда, и Люба Кулезич", добави той пред OFFNews.

Според информацията, изнесена от Кулезич, Меглена Кунева е получила 500 000 лева за кампанията си за президентските избори.

"Ще съдя всяка медия и всеки журналист, който си разрешава да разпространява фалшиви новини по мой адрес. Никога, по никакъв повод, моята кампания не може да бъде свързана с хора, които не познавам", лаконична бе Кунева пред OFFNews.

Името на журналиста Мирослав Иванов също присъствало в документа. За Иванов се твърди, че е получил "по 10 000-15 000 лева". 

Ето какво обясни в своя фейсбук профил журналистът:

"...Като част от материалите по „делото КТБ“ се развява и договор между една от фирмите големи инфраструктурни строители през 2011 - 2014 г. и малка издателска фирма, в която аз бях съдружник.

БЯХ, защото след като започна институционалната инквизиция над мен и агресивното ми олайнявяне от медии на г-н Пеевски, аз я напуснах. С единствената цел да може фирмата да продължи да работи. Тя работи и до днес. Защото дейността на тази фирма никога не е зависела от един-единствен договор. Нещо, което беше установено и от направената й проверка от НАП. Според протокола от проверката от НАП, впрочем, категорично е доказано, че компанията няма отношения с КТБ.

Всъщност става дума за стандартен договор между рекламодател и издател. (...) Не намирам никаква логична причина да влизам в детайли по договора, само ще отбележа, че обемът е толкова малък, че на фирмата издател, която към онзи момент имаше редица други рекламодатели и партньори, т.е. като всяка нормална компания имаше значителни други приходи, дори не й се наложи да се регистрира по ДДС. (...) Аз съм получил НУЛА (0) лева от това приключение. Всичките приходи са използвани от компанията за дейноста й."

Сред имената в списъка на Кулезич са още Стефан Гамизов, Димитър Абаджиев, Димитър Куцаров, Росен Карадимов, Митко Димитров-Каратиста. 

Редакцията на OFFNews е готова да публикува и техните позиции по темата.

"Съжалявам, че не можах да се включа в ефир, защото в момента летя за среща свързана с измамата наречена АЕЦ “Белене”. Разбрах, че хора свързани с Русия са ме оклеветили лично, а Вие сте го разкрили. Благодаря! Моят кратък коментар, след като новите санкции на САЩ (Бог да поживи последната истинска опора на демокрацията), смазаха доставчика на половината оборудване за тази т.нар “ядрена централа”, е: Нищо, нито клевета, нито фалшива новина, нито заплаха, нито унищожаване на бизнеса ми, нищо няма да ме спре да разкрия истината с документите, които притежавам, че арбитража в Женева е манипулиран и българската държава не е направила нищо, за да спре това и е платила за тоя дето духа над милиард на руснаците. Няма да бъда спрян и да разкрия още няколко интересни детайли, защо в КТБ имаше руска военна операция за наказание, че отказа съдействие за “Южен поток”! За последното имам доста голяма “вина” - да не се съдейства на кражбата на 3 милиарда лева от тази “тръба”! Поздрави и благодаря от сърце!", написа Гамизов във фейсбук профила си.

"Ако тези информации са фалшиви, ще се окаже, че делото за КТБ се базира на лъжесвидетелства и е колос на глинени крака. Въпросът е средство за злепоставяне и разбиване на съдби ли е сагата КТБ", попита риторично Люба Кулезич в ефира на BiT. Тя призова всеки, който иска да провери автентичността на документа, да се обърне към следствения отдел на Софийска градска прокуратура.

Тази сутрин в интервю за сайта Frognews Цветан Василев коментира от Белград, че е гледал интервюто. "Разбрах, че Лазов и Илиева били давали пари от фирми. Добре е да се проучи какви са тези фирми, формирали ли са печалби, за какво са давали суми на определени хора. В случая би могло да става дума за манипулация от страна на Лазов, да изпълнява поръчка и да назовава едни имена, а други да прикрива. Всичко е възможно от такъв човек. Но той е най-малкият проблем", казва банкерът.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

10571

4

Hissarion

29.01 2018 в 17:25

И Лукавски, и Пръмова, и Гамъзов са пределно съмнителни личности, така че спокойно може да са хапвали баницата на КТБ.

12373

1

Emigirl

29.01 2018 в 15:47

И отново Василев, необезпокоен, от разстояние внася смут