Съдия от ВСС: Изявленията на главния прокурор и на заместника му са смущаващи

OFFNews 16 май 2023 в 21:29 2446 0

Атанаска Дишева

Снимка БГНЕС/архив

Атанаска Дишева

Цялостното звучене на изявленията на главния прокурор Иван Гешев и на заместника му Борислав Сарафов са смущаващи.

Това коментира съдия Атанаска Дишева от Висшия съдебен съвет пред бТВ. 

"Особено дългото изложение на г-н Гешев образно показа какво се случва в прокуратурата и как самият той вижда и упражнява собствената си власт като главен прокурор", смята тя Дишева. Според нея идеята, че главният прокурор може да държи сметка и да изисква определено поведение от представители на разни власти – на изпълнителната власт, на депутати, на съдебната власт - само по себе си е смущаващо.

Съдията посочи, че от изявлението на главния прокурор могат да бъдат изведени данни за определени действия или бездействия, които могат да послужат за основание за образуване на досъдебно производство.

"Както каза Конституционният съд в едно скорошно свое решение всеки редови прокурор може да образува досъдебно производство и да привлече главния прокурор като обвиняем по едно такова дело. Така че, сме в очакване", допълни съдията.

В рамките на този месец или в началото на юни процедурата за предсрочно прекратяване мандата на главния прокурор може да бъде приключена.

По думите на Дишева процедурата по внесеното предложение от шестимата членове на Прокурорската колегия на ВСС за предсрочно освобождаване на главния прокурор, е задействана. Предложението е връчено, вече тече седемдневен срок, който би трябвало да изтече в понеделник.

След това в тридневен срок би трябвало да се събере Пленумът на ВСС, за да се произнесе по допустимостта на това предложение и след още седем дни – да се проведе заседание по същество, каза още Дишева.

Според нея са възможни много основания за отлагането на процедурата. Тя даде пример, че главният прокурор би могъл да поиска събиране на доказателства, изслушване на свидетели, представяне на справки.

Производството, което вероятно ще бъде образувано пред Прокурорската колегия на ВСС за дисциплинарно наказание на Борислав Сарафов, също има своята процедура, но то се движи в рамките на Прокурорската колегия, обясни съдията.

Тя добави, че искането за освобождаването на Ясен Тодоров от поста на заместник административен ръководител на Националната следствена служба, също трябва да бъде разгледано само в рамките на Прокурорската колегия.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!