Прокурорът от записа: Потресен съм от Гешев. Не мога да повярвам, че е нарушил Конституцията

OFFNews 16 май 2023 в 17:04 29121 2

   Йордан Стоев

Снимка vss.justice.bg

Йордан Стоев

Прокурорът Йордан Стоев, чието име е посочено в сигнала на зам.-главния прокурор Борислав Сарафов срещу началника си Иван Гешев в Софийската градска прокуратура, коментира скандала, като заяви, че е потресен от случая. 

"Току що научих, определено съм потресен, не за друго, а защото познавам Иван Гешев", каза той, цитиран от БТА.

По-рано днес директорът на Националната следствена служба и зам.-главен прокурор Борислав Сарафов подаде сигнал в Софийската градска прокуратура срещу Иван Гешев, в което обяснява, че началникът му е записал разговор между Сарафов и членът на Прокурорската колегия на ВСС Йордан Стоев.

Сарафов допълва, че в понеделник сутринта Гешев е повикал всичките си заместници и е пуснал записа, като е заявил, че е направил още "над 150 записи с политици, магистрати и членове на ВСС". 

Стоев коментира, че въпросът дали главният прокурор е извършил нарушения на етичните правила при изявлението му вчера ще бъде разгледан в Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет и етичната комисия към нея.

"Не мога да повярвам, че един добър юрист би извършил пряко нарушение на Конституцията", добави той.

Той допълни, че няма от какво да се притеснява и обясни, че Иван Гешев му се е обадил, а не той на него, за да се видят и да говорят. По думите му е допустимо главният прокурор да се обажда на членове на ВСС да ги пита защо са поискали оставката му.

Стоев отказа повече да коментира темата, тъй като, ако сигналът на Сарафов отиде в Инспектората на ВСС, ще трябва да вземе отношение.

Все пак допълни, че ако е необходимо, към внесеното предложение за освобождаване на главния прокурор ще бъдат формулирани допълнителни точки.

Относно предложението на шестимата членове на Прокурорската колегия към ВСС да поискат освобождаване на Гешев заради тежки нарушения, Стоев каза, че е постъпил сигнал, от който може да се направи предположение, че Иван Гешев е извършил нарушение, а те са длъжни да задействат процедурата и да извършат проверка.

Той допълни, че не се страхува за живота си, въпреки че е един от подписалите предложението за освобождаване от длъжност на Иван Гешев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!