Съдът решава дали да пусне от ареста и последната задържана по казуса "КТБ"

OFFNews 21 август 2014 в 09:32 2813 0

Маргарита Петрова и Борислава Тренева

Снимка Александър Михайлов/Булфото

Маргарита Петрова и Борислава Тренева

Днес Софийският градски съд ще решава дали да пусне единственият останал в ареста обвиняем по казуса "КТБ" - заместник главният счетоводител Боряна Кючукова.

Кючукова и главният счетоводител на затворената на 20 юни банка Мария Димова са поискали съдът да измени мерките им за неотклонение. Димова е под домашен арест заради здравословни проблеми. Кючукова е единствената от обвиняемите, която е в ареста. 

Обвинението е за присвояване на 206 милиона лева от поставената под специален надзор от БНБ заради риск от неплатежоспособност банка с мажоритарен собственик Цветан Василев. Според държавното обвинение парите били източени в периода 2011 - 19 юни 2014 г.

Първоначално бяха задържани четирима души, сред които и един от освободените от БНБ изпълнителни директори (Орлин Русев). Срещу Цветан Василев задочно е повдигнато обвинение и той се издирва от Интерпол. Бе повдигнато обвинение и срещу освободените от БНБ изпълнителни директори Илиан Зафиров, Георги Христов и Александър Панталеев, както и срещу ръководителя на управление "Кредитиране" Георги Зяпков. Те са обвинени в различни форми на съучастие за умишлена безстопанственост в особено големи размери, представляваща особено тежък случай.

Зафиров, Христов и Панталеев са пуснати срещу парични гаранции от по 10 000 лева, а Зяпков – срещу парична гаранция в размер на 5 000 лв. Те нямат право да напускат страната.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови