Фонд, базиран във Виена, иска да купи КТБ

Сарафов: Пеевски и Ирена Кръстева платиха 300 000 лева данъци посред ревизия

Нели Чолашка 19 август 2014 в 15:54 22691 23

Протестна мрежа пусна сигнал срещу Бареков, Пеевски и Василев.

Фондът, който е проявил интерес към КТБ, е базиран във Виена. Това уточни служебният премиер Георги Близнашки днес, след като вчера обяви вчера в инетрвю за Нова телевизия, че солиден фонд се интересува от банката, която е под специален надзор.

"За КТБ проведохме предварителен разговор с фонд, базиран във Виена, който е участвал в приватизацията в Чехия и в редица други страни. Тези хора се представиха пред нас и дадоха надежда, че в рамките на 10 дни ще направят своите предложения.

Те се опитват да убедят всички акционери да застанат зад тях, за да могат да действат с развързани ръце. Ние ги изслушахме внимателно, казахме им, че са много смели хора, а те отговориха "Други ни наричат луди", но имат желанието нещо да направят. Какво ще стане ми е трудно да кажа отсега, очакваме официалните предложения от тяхна страна", уточни Близнашки.

Той уточни, че след 10 ще може да коментира доколко са сериозни намеренията на фонда, когато получи официално предложение.

"Държавните финанси са нещо твърде важно, за да бъдат оставени на финансистите", каза в заключение Близнашки.

Търговски дружества, свързани с бившия депутат от ДПС Делян Пеевски и майка му Ирена Кръстева, са платили около 300 хил. лв. данъчни задължения, докато се е извършвала ревизия в дружествата, назначена от прокуратурата. Това пък съобщи зам.-главният прокурор Борислав Сарафов след национално съвещание на МВР.

По сигнал на протестна мрежа Националната агенция по приходите (НАП) бе установила въпросните задължения на фирми на семейството. Сигналът е и срещу мажоритарния собственик на КТБ Цветан Василев, който е обявен за издирване и срещу лидера на България без цензура (ББЦ) Николай Бареков.

Ирена Кръстева отрече в отворено писмо до медиите проверяващите да са засичали нейни задължения и дори заплаши със съд източниците на тази информация.

Сарафов каза още, че ревизията на евродепутата Бареков все още не е приключила и не може да я коментира.

Той нито потвърди, нито отрече информацията на 24 часа, че банкерът Цветан Василев е бил засечен в страна извън Европейския съюз.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!