Двама от обвиняемите за КТБ привикани на разпит

OFFNews 18 август 2014 в 13:51 3642 1

Орлин Русев

Снимка Александър Михайлов/Булфото

Орлин Русев

Двама от обвиняемите за източването на КТБ бяха привикани на разпит в столичното следствие.

Изпълнителният директор Орлин Русев и главният счетоводител Мария Димова отказаха коментар след краткия си престой в следствието.

Адвокатът на Димова Николай Рангелов заяви, че няма промяна в обвиненията срещу Димова и зам.-главната счетоводителка Борислава Тренева-Кючукова, според които двете са подпомогнали присвояването на 206 млн. лева от банката с мажоритарен собственик Цветан Василев, по чиято поръчка била извършена операцията.

Разпитът на Борислава Тренева-Кючукова ще е в Националното следствие.

Адв. Рангелов коментира, че е научил от медиите, че мярката на Петрова е променена в по-лека и предположи, че тя най-вероятно е оказала съдействие на разследващите, съобщи БНР.

Адвокатът на Русев Янко Янков пък заяви, че не намира логика между освобождаването на Маргарита Петрова и това, че сочената за неин помагач, Кючукова, остава в ареста.

По казуса с КТБ бяха задържани главният касиер на КТБ Маргарита Петрова, която вече е пусната от ареста с мярка за неотклонение " подписка", Борислава Тренева-Кючукова, Орлин Русев и Мария Димова. Последната беше пусната под домашен арест. Първоначално с тях бе задържан изпълнителният директор на КТБ Орлин Русев, но Софийски градски съд го освободи срещу гаранция от 10 000 лв. Председателят на надзорния съвет на КТБ Цветан Василев е обвиняем за длъжностно присвояване в особено големи размери, представляващо особено тежък случай. Прокуратурата привлече като обвиняем Василев на 28 юли. Началното му обвинение е за това, че през периода от декември 2011 г. до 19 юни 2014 г. умишлено е склонил Маргарита Петрова /главен касиер/ и Орлин Русев /изпълнителен директор/, да се разпоредят със сумата от 206 милиона лева. По отношение на Цветан Василев е издадена Европейска заповед за арест /ЕЗА/ и е обявен за издирване в Шенгенската информационна система /ШИС/. Предприети са съответните действия и за издирването му в системата на "Интерпол".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews