Министърът на правосъдието: Хората са прави да протестират за случая "КТБ"

OFFNews 20 август 2014 в 09:09 8889 1

Христо Иванов, министър на правосъдието.

Липсва чувство за справедливост в действията на БНБ по случая „КТБ", хората са в правото си да протестират и да искат парите си.

Това обяви в интервю за Нова телевизия служебният министър на правосъдието Христо Иванов.

"Това е положението, в което се намираме - имаме гуверньор на БНБ, ръководство, трябва да вярваме на институциите. С еднократни действия няма да се получи връщане на доверието", коментира Иванов.

На въпрос защо е излязъл в отпуска, веднага след като е поел поста на министър, той обясни, че трябвало да помогне на бременната си жена да се пренесе от Брюксел в България.

„Жена ми е в напреднала бременност. Тя ще дойде скоро в България, за да роди тук. Трябваше да прекратим общия ни живот в Брюксел. Имах и медицински причини, поради които трябваше да ида до Белгия. Аз не съм спирал да работя. Не очаквах, че ще има чак такава реакция по отношение на моят отпуск", уточни Христов.

За казуса с дъщерята на ректора на Стопанската академия в Свищов Величко Адамов - Аглика Адамова той каза: "Познавам г-жа Адамова от дълги години. Премиерът реши Аглика Адамова да не става заместник-правосъден министър и не е коректно да го коментирам. С г-жа Адамова ще продължим да работим по досегашния начин, в качеството ѝ на съдия".

Министърът на правосъдието обясни и защо не е плащал вноските си като адвокат и го направи, след като стана министър.

„Последният адвокат на моя пост е Теодосий Симеонов. Платих си вноската, защото смятам, че имам такъв ангажимент към колегите от Софийската адвокатска колегия. Така и не взех решение да прекратя окончателно отношенията си с тази професия, но не смятам да се връщам към практикуването й", обясни Христов.

Той призна, че е един от хората, които са подписали сигнала за Делян Пеевски, Николай Бареков и Цветан Василев, но не е присъствал на внасянето му в прокуратурата. 

„Има донори, които обявяват конкурси за проекти и финансират. Ние от Българския институт за правни инициативи сме кандидатствали и сме били одобрени. Не се чувствам уязвим от това, че получаваме пари от институционален донор с ясен произход на парите и ясно определена дел. Ние искаме съдебна реформа и търсим пари за това. Успешни сме, защото донорът ни вярва, а не заради схеми. В съдебната система за съжаление има корупция. За конкретни хора не мога да говоря. Надявам се ВСС да избере председателя на ВКС по възможно най-прозрачен начин", коментира Иванов публикацията във в."Труд" , че управляваният от него Български институт за правни инициативи е бил финансиран с 1 117 000 лева.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!