Съдът решава дали да остави в ареста задържаните след акцията в ДАБЧ

OFFNews 08 ноември 2018 в 10:02 1874 0

Съдът решава дали да остави в ареста задържаните след акцията в ДАБЧ

Апелативният съд решава днес дали да остави за постоянно в ареста тримата задържани след спецакцията в Държавната агенция за българите в чужбина.

Бившият председател на агенцията Петър Харалампиев, главния секретар Красимир Томов и сърбина Марко Стойов са обвинени за участие в организирана престъпна група за подкупи и търговия с влияние, като Харалампиев е сочен за ръководител.

Според държавното обвинение престъпната схема за подкупи, срещу които се издават удостоверения за български произход, е започнала да действа още от юли миналата година, когато Харалампиев е оглавил агенцията.

Още през 2014 година прокуратурата е направила проверка за даването на българско гражданство от Държавната агенция за българите в чужбина, като е било констатирано системно нарушаване на законодателството и това, че е давано гражданство на лица с небългарски произход.

Установена е практика за даване на гражданство на лица, въз основа на документи, които не съдържат данни за българския им произход. В същото време ДАБЧ е отказвала да издаде удостоверение на лица, които са доказали българския си произход.

През януари тази година от държавното обвинение са съобщили на правосъдния министър Цецка Цачева, че след самосезиране от медийни публикации, прокурори са открили 114 случая на издадени удостоверения за българско гражданство на лица, издирвани от Интерпол. С това писмо прокуратурата е възложила проверката да бъде направена от дирекция "Българско гражданство" към правосъдното министерство.

По-късно от правосъдното министерство отрекоха информацията за дадено гражданство на издирвани от Интерпол. Правосъдният министър Цецка Цачева е разпоредила проверка, която е обхванала периода от 1 януари 2013 г. до октомври 2018 г. и е приключила с доклад до министъра на 2 ноември 2018 г. Не са установени и нарушения от служители в дирекция „Българско гражданство“ по проведените съгласувателни процедури с МВР и ДАНС, съобщиха от министерството.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!