МП не откри данни за получили българско гражданство, които са издирвани от Интерпол

OFFNews 07 ноември 2018 в 20:45 2461 0

Проверка на Министерството на правосъдието не откри получили българско гражданство, които са издирвани от Интерпол. 

Проверката е разпоредена от правосъдния министър Цецка Цачева по повод медийни публикации за 114 случая на издадени удостоверения за българско гражданство за издирвани от Интерпол.

Проверката обхваща периода от 1 януари 2013 г. до октомври 2018 г. и е приключила с доклад до министъра на 2 ноември 2018 г.

Заключенията в доклада са, че не са намерени данни за цитираните 114 случая на получаване на българско гражданство от лица, издирвани от Интерпол. Не са установени и нарушения от служители в дирекция „Българско гражданство“ по проведените съгласувателни процедури с МВР и ДАНС, съобщиха от министерството.

Екземпляр от доклада е изпратен на ВАП. 

Председателят на Българската агенция за българите в чужбина Петър Харалампиев получи обвинение за участие в организирана престъпно група за даване на гражданство срещу подкуп. 

В същото време обаче се оказа, че прокуратурата е знаела за случаи на незаконно даване на българско гражданство още през 2014 г. 

От прокуратурата съобщиха, че тогава са отправили писмо до тогавашния и.д. председател на агенцията Йордан Янев за прекратяването на практиката за даване на гражданство в нарушение на закона. Установена е практика за даване на гражданство на лица, въз основа на документи, които не съдържат данни за българския им произход. В същото време ДАБЧ е отказвала да издаде удостоверение на лица, които са доказали българския си произход.

Две години по-късно при повторна проверка прокуратурата отново установила, че практиката продължава, за което е бил уведомен председателят Борис Вангелов, понастоящем депутат в групата на Обединените патриоти от квотата на ВМРО. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови