Съдът решава да остави ли в ареста задържаните в "Орландовци"

OFFNews 16 юни 2015 в 07:33 2547 0

Съдът решава да остави ли в ареста задържаните в

Снимка OFFNews / Николаос Цитиридис

Софийският районен съд (СРС) ще решава днес да остави ли за постоянно в ареста четиримата задържани след сблъсъците между българи и роми в столичния квартал "Орландовци" в събота вечерта. Те са обвинени в нанасяне на средна телесна повреда по хулигански подбуди.

Повече от 40 души бяха прибрани от полицията в неделя и понеделник, след специализирана акция. От тях за четирима има достатъчно доказателства, че са преки участници в безредиците.

Пред съда днес ще застанат двама братя - 19-годишният Жони и 22-годишният Асен Коцеви. По-малкият брат има стара присъда за кражба и грабеж като непълнолетен. Те бяха първите разпознати по кадри и свидетелски разкази като участници в мелето в парка Орландовци.

След тях в ареста бяха прибрани 25-годишният Георги Коцев и 17-годишният Даниел Колев. На Даниел е направена психиатрична експертиза, за да се установи осъзнава ли действията си, което е важно за преценката - може ли и за него да се иска постоянен арест, както за останалите трима пълнолетни задържани.

Проверява се дали четиримата имат отношение и към продължението на конфликта в неделя срещу понеделник. От прокуратурата очакват да има още повдигнати обвинения. 

Жителите на квартала организират тази вечер пореден протест срещу ромската престъпност. Засиленото полицейско присъствие в квартала остава. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови