Размириците в "Орландовци" са овладени (обзор и видео)

OFFNews 14 юни 2015 в 19:45 16820 34

Снимка bTV / Теодора Трифонова

Протестиращите в "Орландовци".

Над 200 души се събраха днес на протест в кв. „Орландовци” в София, след като вчера роми и българи се сбиха, предаде "Фокус".

Поводът за сбиването бил забележка за силна музика, направена от българите към ромите. При боя бяха ранени шестима, като двама от виновниците са задържани от МВР.

22:54 часа: "Полицията ще остане в "Орландовци" не само през нощта, а до нормализиране на положението. Ситуацията е под контрол и не трябва да се насажда омраза", заяви директорът на СДВР Младен Маринов, цитиран от "Фокус".

22:49 часа: Към момента ситуацията в столичния кв. „Орландовци“ се успокоява. Там продължават да са сили на полицията и жандармерията, съобщиха от МВР.

Няма сериозно пострадали граждани. Още един е задържан във връзка с вчерашния случай, който провокира напрежение. Така към момента арестуваните са общо трима. На място са главният секретар на МВР главен комисар Георги Костов, директорът на ГДНП главен комисар Христо Терзийски и директорът на СДВР старши комисар Младен Маринов. Полицията призовава гражданите да се приберат по домовете си и да запазят спокойствие.

22:42 часа: Според Георги Костов ситуацията в "Орландовци" е овладяна - протестиращите се разотиват, а целият квартал е пълен с полиция. Според живеещи там размириците са причинени заради дългогодишни търкания между роми и българи. Жителите на квартала са сигнализирали многократно за високата битова престъпност и безнаказаност на ромите.

От МВР съобщиха, че сред протестиращите и сред ромите е имало познайници на органите на реда.

Към 22:30 часа има огромно струпване на полиции на изхода на ромската махала в квартала, като полицаите проверяват всяка една кола, която излиза от него с цел ромите да не напуснат махалата. 

В 22:00 часа от МВР съобщиха, че на територията на "Орландовци" се провежда специализирана полицейска операция. На място са сили на полицията и жандармерията. В СДВР е сформиран щаб. Полицейските действия координира главен комисар Георги Костов. Полицията призовава гражданите да се приберат по домовете си и да запазят спокойствие.

Към 21:30 часа протестиращи, въоръжени с прътове и колове са нахлули в квартала откъм местността „Градините”, но полицията ги е извела оттам. Жандармерия пази всички входове на квартала.

BTV съобщи, че малко след 21:00 часа протестиращите се опитали да щурмуват ромските къщи, като ги замерят с камъни и бутилки, има няколко ранени души. Полицията ги е удържала, към квартала са извикани подкрепления за органите на реда. Българите скандират: "Циганите на сапун".

"Имаше напрежение в кв. „Орландовци” - нещата са под контрол, нямам информация за сериозно ранени. Във връзка с вчерашният случай в кв. „Орландовци” се организира мирен протест пред читалището. Събраха се доста хора, които тръгнаха да търсят саморазправа с живущи на терен роми. Намесихме се, имаше напрежение, но нещата са под контрол. Полицейското присъствие е засилено. Разговаря се с двете групи - българи и роми, с оглед да се намали напрежението. Нямам информация за сериозно ранени. Пак казвам не допуснахме сериозни сблъсъци. Локализирани са групите и положението е под контрол”, каза пред "Фокус" директорът на СДВР Младен Маринов.

По-рано вечерта към 20:00 часа протестиращите пребиха мъж от ромски произход, оказал се на пътя на протеста. Пострадалият беше откаран в болница.

Пребитият по-рано вечерта мъж лежи на тротоара в очакване на линейката. Снимка: bTV / Румяна Попова.

Някои от протестиращите са въоръжени с различни неща, част от жителите на "Орландовци" също.

Затворено е движението на двете главни улици в столичния квартал „Орландовци” - ул. „Мара Бунева” и ул. „Железница” в посока кв. „Бенковски”. Полицията не пропуска никой в участъка. Има екипи на жандармерия, над 10 полицейски патрула, две линейки и пожарна кола.

"Поисках от министъра на вътрешните работи към кв. "Орландовци" да бъдат изпратени допълнителни полицейски сили. В постоянен контакт съм с директора на СДВР, от когото също поисках увеличаване на полицейските екипи в района", написа кметът на София Йорданка Фандъкова във Фейсбук.

От СДВР съобщават, че има ранени при сблъсъците, но не се знае точно колко. МВР прави всичко възможно, за да овладее ситуацията.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!