Съдът пусна под гаранция Сидеров и Чуколов

OFFNews 18 ноември 2015 в 05:59 5200 18

Снимка Миро Златев/Булфото

На среднощно заседание Софийският градски съд освободи срещу 6000 лева гаранция лидера на "Атака" Волен Сидеров и депутата от "Атака" Десислав Чуколов.

След двучасово заседание състав на СГС с председател Веселина Ставрева определи, че арестът на двамата за 72 часа е незаконосъобразен, защото няма данни, че биха извършили ново престъпление или биха се укрили.

Сидеров и Чуколов бяха призовани в столичното следствие, където им бяха повдигнати обвинения за хулиганство с изключителна дързост, а на Сидеров и за принуда. Причината е нахлуването им в НАТФИЗ на 23 октомври. 

Прокуратурата поиска постоянен арест за двамата с мотива, че има достатъчно данни, че Сидеров и Чуколов са извършили престъпленията, в които са обвинени. Според прокуратурата двамата "демонстрират чувство на безнаказаност, неудържими са, имат трайни престъпни навици, използват служебното си положение".

Според съда обаче двамата са неосъждани и няма опасност да извършат ново престъпление или да се укрият.

Съдът постанови още, че има данни Сидеров и Чуколов да са извършили хулиганство, но няма достатъчно данни, според които Волен Сидеров е извършил принуда, така че това обвинение срещу него отпадна. 

Така задържаните за 72 часа Сидеров и Чуколов бяха освободени само след няколко часа. 

По време на заседанието на СГС стана ясно, че от 16 ноември двамата атакисти имат забрана да напускат страната.

Това беше един тормоз, едно мачкане. В този абсурден час посреднощ имаше съдебно заседание. Съдът реши, че прокурорската мярка за 72 часа е незаконна. Прокуратурата получи шамар. Според мен главният прокурор трябва да подаде оставка. Едва ли ще го направи, но определено това беше огромен гаф, провал за прокуратурата, която искаше да разиграе репресията. Чак след като обжалвахме, те се размърдаха, заяви Сидеров при напускането на Националната следствена служба.

След този случай ще тръгнат събития, които ще покажат, че тази власт трябва да си ходи. Тя е изчерпана, антидемократична, антибългарска. АТАКА влиза в нова фаза, допълни той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!