Съдът пусна Бенчо Бенчев да иде на преглед в Турция

OFFNews Последна промяна на 27 май 2020 в 12:31 1623 0

Районен съд – Бургас разреши на бизнесмена и свален през 2018 г. общински съветник Бенчо Бенчев да напусне страната еднократно, за да лекува прогресиращо неврологично заболяване в Турция.

Днес съдът проведе поредно заседание по делото за укривателство на Димитър Желязков - Митьо Очите, и държане на огнестрелни оръжия и боеприпаси, по което подсъдим е Бенчев. Изслушани са трима свидетели и прочетени дадените показания на четвърти свидетел поради невъзможност по здравословни причини да се яви в съдебно заседание.

Бенчев може да напусне страната до 7 юли за преглед и консултация в болница в Истанбул. 

Според съда на първо място обвинението, което е повдигнато на Бенчо Бенчев, е за едно тежко по смисъла на закона престъпление и за други две, които не попадат в тази категория. Взета му е мярка за неотклонение „Парична гаранция" в размер на 50 000 лв. Отделно от това му е наложена и мярка за процесуална принуда „Забрана за напускане на пределите на Република България". В сегашния случай не се касае за отмяна на тази мярка въобще, а за еднократно напускане пределите на страната.

Бенчо Бенчев има безупречно процесуално поведение до момента, както по време на досъдебното производство, така и по време на съдебното, съобщават от съда.

От представената в днешното съдебно заседание епикриза, издадена от университетско лечебно заведение УМБАЛ – Бургас, се установява, че подписалите я лекари, между които и началникът на „Неврологично отделение", препоръчват и насочват подсъдимият към Неврологична клиника в Турция за допълнителни изследвания.

Следващото заседание по делото е насрочено за 8 юли от 09.00 ч., когато ще бъдат разпитани още свидетели, включително и разпит на свидетеля Митьо Очите чрез програмата „SKYPE" със Софийския затвор.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови