Съдът отхвърли окончателно искането на Брендо да излежи присъдите си у нас

OFFNews 07 юни 2022 в 16:11 3168 2

Евелин Банев-Брендо
Евелин Банев-Брендо

Тричленен състав на Апелативен съд – София потвърди изцяло решението на Софийския градски съд, с което е отхвърлено искането на Евелин Банев-Брендо да изтърпява в България ефективните присъди, които са му наложени от съдилищата в Италия (20 г.) и Румъния (10 г.) за наркотрафик.

Апелативните магистрати посочват, че искането на Банев може да се разглежда само ако той се намира на територията на страна членка на Европейския съюз, тъй като е свързано с налагане на ефективни присъди в рамките на тези страни.

Според официалните данни Банев се укрива след произнесената у нас 6-годишна ефективна присъда. През 2018 г. той е бил обявен за общодържавно издирване, а по-късно е издадена Европейска заповед за арест.

Обявен е с червена бюлетина и за международно издирване и временно задържане, за да бъде екстрадиран у нас.

Междувременно осъденият Брендо е бил в Украйна, където е задържан от 8 до 21 септември 2021 г. Освободен е с решение на съда, след като е получил украинско гражданство. След това местонахождението му е неизвестно.

От събраните данни апелативните магистрати правят извод, че Банев не се намира на територията на България, още повече че при първото негово легално влизане в страната трябва да бъде задържан и пратен да излежава присъдата си, постановена от Софийския градски съд.

Поради това молбата му е недопустима, а производството по нея се прекратява.

Определението на САС е окончателно и не подлежи на обжалване и протест.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1900

2

rincewind

07.06 2022 в 16:38

Един, кат тоя са шубета :) Ако съм на украинците го разменям за гаубици и после вместо да пътува за България го засилвам към Италия

-5910

1

Един

07.06 2022 в 16:14

Гледа да се спасява, че ще го мобилизират в Украйна :))
 
X

Да помогнем на украинските деца!