Разследват група българи за разпространение на наркотици в Германия

OFFNews 03 декември 2021 в 12:31 1802 0

Специализираната прокуратура и ГДБОП разследват организирана престъпна група от българи за разпространение на наркотици в Германия.

Действията им са започнали на 23 ноември и са в изпълнение на Европейска заповед за разследване, издадена от прокуратурата във Франкфурт на Майн, съобщиха от спецпрокуратурата.

Досъдебното производство е образувано в края на 2020 г. от прокуратурата във Франкфурт на Майн. При координирани действия с Федералната криминална служба нашата Специализирана прокуратура и ГДБОП на 23 ноември 2021 г. е проведена съвместна полицейска операция на територията на двете държави - в областите Северен Рейн-Вестфалия и Хесен, както и в област Търговище.

В Германия първоначално са задържани 12 българи, като на петима от тях са повдигнати обвинения за ръководене и участие в ОПГ, действаща на територията на Франкфурт, за притежание и разпространение на наркотични вещества. Извършени са претърсвания на 14 адреса, при които са намерени и иззети множество доказателства, относими към предмета на разследването, допълват от спецпрокуратурата.

При претърсвания на адреси в Попово и село Кардам са намерени и иззети документи, компютърни конфигурации, мобилни телефони и други доказателства, свързани престъпната дейност на групата. Те ще бъдат предадени на прокуратурата на Франкфурт на Майн за приобщаване към воденото във ФРГ разследване.

Неутрализирането на престъпното сдружение е резултат от едногодишни усилия и сътрудничество на германските и българските съдебни и полицейски органи в противодействието на организираната престъпност.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews