Промените в Конституцията потеглиха към Венецианската комисия

OFFNews 07 август 2023 в 11:13 1015 0

Славов

Снимка БГНЕС

Атанас Славов

Правосъдният министър Атанас Славов изпрати на председателя на Венецианската комисия Клер Бази Малори проекта за промени в Конституцията, внесен в 49-ото Народно събрание от 166 депутати от ПП-ДБ, ГЕРБ-СДС и ДПС, съобщиха от ведомството.

Молбата към Комисията за демокрация чрез право на СЕ (Венецианската комисия) е за "спешно становище по проекта на най-ранен етап". Към писмото е приложен проектът за изменения в основния закон, депозиран на 28 юли.

Министър Славов изказва благодарност на Клер Бази Малори за предходните експертни становища на Венецианската комисия по механизма за разследване на главния прокурор, окончателно гласуван от сегашния парламент.

"С цел по-нататъшен напредък в усилията ни за установяване на върховенство на закона в България стартирахме процедура за промени в Конституцията, включително за да изпълним докрай препоръките на Венецианската комисия. За успешния финал на този процес бихме искали да получим спешно становище по проекта на най-ранен етап", се казва в писмото на Атанас Славов.

Той посочил основните предлагани изменения: ограничаване правомощията на главния прокурор до административен ръководител на Върховната прокуратура; повишаване на независимостта на съдебния Инспекторат; преобразуване на сегашния ВСС чрез отделяне от него на прокурорски съвет с мнозинство от членове, избирани от парламента; промени във формирането и правомощията на служебните правителства.
Пакетът от конституционни промени в превод на английски език ще бъде предоставен по официален път на комисията от Министерството на външните работи, се казва още в съобщението.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика