Промени в Закона за българските лични документи приравняват акта за раждане с личната карта

OFFNews 26 януари 2022 в 12:28 9295 0

Актът за раждане да има силата на документ за самоличност в случаите на загубена, унищожена или открадната лична карта, предвиждат промени в Закона за българските лични документи, публикувани за обществено обсъждане.

Предвижда се също ускорена процедура от три работни дни при подмяна на шофьорска книжка заради изтичане на валидността й, промяна в данните на водача, които засягат смяна на фамилия, както и при издаване на дубликат. Но ще се прилага и в случаите, когато я вземаме за първи път, придобиваме нова категория, възстановяваме правоспособност след нарушения.

Свидетелството за управление на МПС е документ за самоличност на българските граждани на територията на страната, но е и документ, с който голяма част от българите изпълняват служебните си задължения и за които е много важно бързото преиздаване на документа, се казва в проекта.

Законодателят се мотивира и със статистиката, че за девет дни са били подадени 2025 заявления за ускорено издаване на шофьорски книжки.

Издадената в чужбина шофьорска книжка може да бъде сменяна с българска, без да се иска копие на документ за завършено образование, гласят други промени.

Целта на поправките е да се улеснят българските граждани при предоставяне на услуги, свързани с издаване на свидетелства за управление на МПС и да уреди на законово ниво хипотезата на подаване на заявление за издаване на нов документ за самоличност, когато заявителят не може да представи документ за самоличност или заместващ го такъв поради загубване, кражба или унищожаване, се казва в мотивите. 

Общественото обсъждане на предложенията за промени в Закона за българските лични документи е до 24 февруари.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови