Прокуратурата след бруталните кадри: 4-ма служители на МВР обвиняеми за боя над протестиращи

OFFNews 15 август 2021 в 17:20 8468 1

Бруталните кадри с тумби полицаи, които влачат, бият с палки и ритат протестиращи, предварително извлачени от тях зад колоните на сградата на Министерския съвет, и лавината коментари провокираха Софийска районна прокуратура да излезе днес с прессъобщение.

В него думите полицейско насилие са сложени в кавички. СРП декларира, че четирима служители на МВР са привлечени към наказателна отговорност. Те са обвинени в престъпление за причиняване на телесна повреда при изпълнение на службата им. (чл. 131, ал. 1, т. 2 от Наказателния кодекс). Наказанието е затвор от 3 до 15 г. при тежка телесна повреда, от 2 до 10 г. - при средна и до 1 г. или пробация. Обвинението по чл. 131, ал. 1, т. 2 е "във връзка с ч. 130, ал. 1", а този текст предвижда наказание за лека телесна повреда с наказание затвор до 2 г. или пробация.

"В хода на разследването са разпитани множество свидетели, изискани и приобщени са записи от видеокамери, включително записът от камера „под колоните на МС“. Изготвена е видео-техническа експертиза от експерти от СДВР. Изискани и приобщени са медицински и други относими документи. Назначени и изготвени са съдебно-медицински експертизи", пишат от прокуратурата.

Разследването продължава и е взето на специален надзор.

Заради "хулигански действия" и "причинени телесни повреми" по време на протестите от лятото на 2020 г. са образувани 65 досъдебни производства. 24 от тях са приключени и внесени в съда. С влязъл в сила съдебен акт са четирима осъдени.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови