Прокуратурата разпореди проверка на качеството на питейната вода

OFFNews 20 април 2017 в 10:24 2698 0

Прокуратурата разпореди проверка на качеството на питейната вода

Върховна административна прокуратура е разпоредила на главния държавен здравен инспектор да направи проверка на качеството на питейната вода за битови цели. Проверката е поискана след самосезиране по повод информацията за наднормените нива на уран във водата в някои населени места в страната.  

Водата за питейно-битови нужди е основна жизнена потребност. Водата заема място при стоките и услугите, без които е немислимо съществуването на отделния индивид. Това естество на водата налага особено внимателно и грижливо да се съблюдават правилата, осигуряващи изискуемите свойства на водата. Нарушението на тези правила могат да засегнат правата и на отделните граждани, и на цялото общество, уточняват от прокуратурата.

В защита на държавния и обществения интерес, ВАП е указала в срок до 22 май 2017 г., главният държавен здравен инспектор да уведоми прокуратурата за предприетите мерки при осъществяване на държавния здравен контрол и спрямо органите на РЗИ в страната.

В сряда стана ясно, че Районната прокуратура в Хасково е започнала разследване за укрита информация за наличието на уран в питейната вода в Хасково. Държавното обвинение ще разследва длъжностни лица, които са имали информация за това още в края на 2016 година, но не са я оповестили.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови