Прокуратурата подгонила адвокат на Цветан Василев с две обвинения

OFFNews 10 май 2018 в 08:31 7385 4

Прокуратурата подгонила адвокат на Цветан Василев с две обвинения

По две дела е обвиняем един от адвокатите на банкера Цветан Василев. Това стана ясно от интервю на шефа на спецпрокуратурата Иван Гешев пред Нова тв. 

По обясненията на прокурора адвокат Лазар Карадалиев е обвинен за търговия с влияние или оказване на натиск на свидетели и за контрабанда. 

Гешев обясни, че първото обвинение се гради на свидетелски показания. Според тях лично Цветан Василев дал на адвоката 210 хил. лв. за "профилактиране" на основния свидетел по делото за КТБ Бисер Лазов. "Да извърши профилактиране, точният термин, който е казал Цветан Василев, при разговор, проведен в Белград", твърди Гешев.

По думите му и срещу други свидетели по делото има натиск, като случаите са отделени в отделни производства. 

Според Гешев искането на адвокатите по делото в съдебна зала да бъдат изчетени 5000 страници с обвинения е опит да се забави процесът. Той все пак поясни, че това е проблем на закона, но в същото време не било "европейска практика" да се прави. 

Гешев смята, че задействаната процедура по закона "Магнитски" в САЩ няма нищо общо с "течащата процедура до момента", но все пак мисли, че целта на защитата на Василев е да превърне процеса в политически, което да бъде използвано като мотив за отказ на Сърбия да екстрадира банкера заради опасност от политическо преследване.  

Прокурорът заяви още, че откраднатите от банката пари се намират във фирми, които "не са под контрола на КТБ", а на лица от "кръга на г-н Цветан Василев". 

По думите му има отделени над 20 производства за лица, които са взимали пари на ръка от банкера. "Това са десетки лица, за които се твърди, че са получили пари", обясни Гешев. 

Той каза още, че към момента на претърсванията на офисите на фирми, свързани с Василев на 14 юни 2014 година е имало теч на информация. Един от адвокатите на банкера е предупредил свидетели, че сутринта ще има претърсвания. Така били укрити документи. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12284

4

Kristiano789

10.05 2018 в 15:28

Не само адвоката, ама и самият Василев да подгонят вече, май е крайно време, не мислите ли

11866

3

кумчо вълчо

10.05 2018 в 12:11

дебел, дебил ... все тая
тримата шишковци и един дебил (май са повче дебилите де)

6245

2

kokoten

10.05 2018 в 11:15

Кумчо,да не би да си имал предвид "дебил" ,а не "дебел"....

11866

1

кумчо вълчо

10.05 2018 в 10:34

Тоя мегапакурор дебел нещо да каже да другите дебели участници в тоя прескъп за всички нас цирк?