Прокуратурата е образувала досъдебно производство за къщата в Барселона

Искането на отстраняването на Иван Гешев е политическо, твърди Веселина Маджарова

OFFNews 20 юли 2021 в 13:05 8461 3

Досъдебно производство за пране на пари е образувано по казуса с къщата в Барселона, за която се твърди, че е свързана с бившия премиер Бойко Борисов. Разследването се води под надзора на Специализираната прокуратура, съобщи нейния шеф Веселина Маджарова.

От думите й стана ясно, че Борисов е бил разпитван по време на проверката, но не и в хода на разследването. Маджарова обясни още, че дела не се образуват срещу лица, а за данни за престъпление.

"Не е нужно да има неопровержими доказателства за вина на лице, а за наличие на престъпление", посочи тя.

Преди десетина дни евродепутатът Елена Йончева обяви, че главният прокурор на Прокуратурата за борба с корупцията и организираната престъпност на Испания Алехандро Лузон Кановас е изпратил писмо до нея, в което обяснява, че разследването не е прекратено, а е прехвърлено към българската прокуратура поради дублиране на юрисдикцията с българските власти.

През 2018 г. самата Йончева подаде сигнал по случая "Барселонагейт". Евродепутатът алармира, че журналистическо разследване е разкрило "възможно пране на пари чрез имотна сделка в Барселона, в което е замесен бившият премиер Бойко Борисов".

Според Маджарова "магистрати от Специализираната прокуратура никога и по никакъв начин не са нахлували в сградата на президентството".

"Магистрати от Специализираната прокуратура извършиха и предприеха действия по разследването след надлежно разрешение от български съд. По отношение на подслушванията - категорично за незаконно и нерегламентирано подслушване не може да става и дума. Категорично при използването на СРС прокурорите стриктно спазват закона. Не са подслушвани политици", заяви шефът на спецпрокуратурата.

Тя определи искането за оставката на главния прокурор Иван Гешев като политическо, но допълни: "Аз съм магистрат и няма да правя такъв политически коментар". А личната й позиция е, че основания за отстраняването му с оглед на мотивите не са налице. На въпрос защо сега правосъдният министър Янаки Стоилов поиска отстраняването на Гешев отговори: "Мисля, че можете да си отговорите на това".

Миналия петък министър Стоилов поиска ВСС да отстрани Гешев заради уронване на престижа на съдебната власт. Той се позова на доклад на колегата си от МВР Бойко Рашков. Сега топката е в полето на ВСС. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови