Предложение: Венецианската комисия да помогне за новата съдебна карта на България

OFFNews 18 юни 2021 в 11:26 1324 0

Новата съдебна карта на България да бъде изготвена в сътрудничество с Венецианската комисия - това е предложил еврокомисарят по правосъдие Дидие Рейндерс на правосъдния министър Янаки Стоилов при видеоконферентния разговор между двамата. Това става ясно от съобщение на МП.

Еврокомисарят е приветствал позицията на министър Стоилов, че окончателното приемане на съдебната карта трябва да се случи след конституирането на новия парламент. Стоилов е отбелязал, че темата е от голямо обществено значение, защото сегашният модел на реформа предвижда закриването на над 50 районни съдилища в страната.

Дидие Рейндерс реагирал положително на информацията за организирания от МП дебат за новата съдебна карта на България. 

Одобреният от Висшия съдебен съвет Модел 4 среща сериозна съпротива отвсякъде - от политици, през адвокати, нотариуси, омбудсмана и др. Той предвижда промяна на родовата подсъдност и трансформирането на 57 районни съдилища в териториални отделения. На последното си заседание  Съдийската колегия на ВСС елегантно реши да прехвърли всички материали на правосъдното министерство, след като не среща разбиране от никъде.

Министър Стоилов е повдигнал и въпроса за необходимостта от публичен анализ на специализираното правосъдие у нас. Стоилов информирал еврокомисаря, че е поискал данни за работата на тези институции и част от тях вече са ги предоставили и те ще бъдат анализирани в правосъдното ведомство.

Дидие Рейндерс е подкрепи идеята на Янаки Стоилов за започване на широка дискусия за общоевропейски механизъм за борба с корупцията във връзка с чужди юридически актове по отношение на лица, свързани с пране на пари, организирана престъпност и корупция.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови