Подполковник се изправя пред съда за сделката с парашутите

OFFNews 12 ноември 2015 в 10:03 3663 0

Подполковник се изправя пред съда за сделката с парашутите

Подполковникът от командването на Сухопътните войски Владимир Мильовски ще се изправи пред съда по обвинения за корупция, съобщиха от Военноокръжната прокуратура в София. Мильовски е обвиняем по сделката с парашутите за армията 

Подсъдим по делото е и Стоян Стоянов - управител на „Ломини“ ООД.

Според прокуратурата двамата са действали с цел да набавят облага за дружеството при провеждане на обществената поръчка за доставка на нови парашути. 

Поръчката е обявена през 2013 г. от Министерство на отбраната. Тя предвижда сключване на рамково споразумение с предмет „Доставка на десантни парашутни системи „Кръгъл купол” и десантни парашутни системи тип „Летящо крило”, в която са участвали дружествата „Ломини“ ООД и Дружество по ЗЗД "Параплекс-Брюгеман“.

Според военните прокурори в качеството си на длъжностно лице подполковник Мильовски е злоупотребил със служебното си положение и в съучастие със Стоян Стоянов е извършил поредица от незаконни действия. Събирал е информация за членовете на комисията, която правила оценка на офертите, както и за начина на протичане на заседанията ѝ, след което е съобщавал на Стоянов. Мильовски е склонявал свой колега - полковник Борисов, член на комисията, да заяви пред останалите членове, че парашутите, предлагани от "Параплекс-Брюгеман" не работят "на принудително отваряне" и не съответстват на изискванията за дължина на вървите. Мотивирал го е да направи искане за представяне на мостри и на допълнителни сертификати, въпреки липсата на такива изисквания в решението за обявяване на поръчката и да изрази съмнение в заявените технически характеристики, чрез изготвяне на "особено мнение".

Мильовски също така е заявил пред заместник-директора на Служба "Военна полиция" полковник Стоил Чипилски и пред капитан Християн Христов - началник сектор в Регионална служба "Военна полиция"- София, че процедурата за възлагане на обществена поръчка ще бъде манипулирана в полза на "Параплекс-Брюгеман", както и че парашутите, предлагани от дружеството не съответстват на изискванията на специалните сили. По този начин Мильовски е целял да бъде образувана проверка на Военна полиция в германската фирма и тя да бъде отстранена от процедурата. 

По този начин подполковникът е опитал да набави облага за българската фирма в размер на 1 400 000 лв. - това е разликата в цените, които предлагали двете дружества. 

Управителят на „Ломини“ ООД Стоян Стоянов е предаден на съд за това, че като подбудител умишлено е склонил Владимир Мильовски да извърши корупционното престъпление.

Планираният ход на събитията бил провален от члена на комисията подп. Борисов, който отказал да заяви пред останалите членове на комисията, че парашутите на "Параплекс-Брюгеман" не работят "на принудително отваряне" и не съответстват на изискванията за дължина на вървите, както и образуването на разследването от Военноокръжна прокуратура-София.

Предстои Военен съд-София да насрочи разглеждане на делото.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!