ПМ: Съдът удари ново дъно, като осъди Сандов за фейсбук статус

OFFNews 25 февруари 2016 в 08:36 3929 5

Протестна мрежа застава зад Борислав Сандов и се обявява категорично срещу осъждането му за мнение в социалната мрежа Фейбук.

В декларация на организацията се казва:  

Свидетели сме на срамно решение, чрез което нереформираната съдебна система удари ново дъно. На 22-и февруари стана известно, че Панагюрският районен съд е осъдил активиста на Протестна мрежа Борислав Сандов за изказано мнение в социалната мрежа Фейсбук.

Собственикът на Асарел-Медет се почуствал обиден от израза "олигарх-отровител". Учудващо е защо, след като ВАС е потвърдил с решение отравянето на река от тази фирма.

Но много по-фрапиращо е очакването, което съдът приема, че публични фигури не могат да бъдат критикувани с много по-висока степен на търпимост спрямо езика на изразяване в сравнение с "обикновените" хора. Не е допустимо, тъй като е несъобразяване както с практиката на българския ВКС, така и на ЕСПЧ по делото "Райчинов срещу България", че от публичните личности се очаква да приемат много по-високо ниво на критика в сравнение с обикновения гражданин.

Опасното в този конкретен случай е, че се отваря врата за съдебна атака срещу всеки, дръзнал да издигне критичен глас срещу статуквото и господстващия модел #КОЙ.
От 22 февруари олигарси, „успели млади хора“ и непочтени магистрати и чиновници получават инструмент за запушване на устата и репресия срещу своите критици.

Не е допустимо толкова лесно да бъдат използвани подобни неаргументирани сериозно обвинения за наказателна акция срещу обществено-активен и отговорен пред избиратели човек, посветил се на опазването на природата.

Протестна мрежа твърдо застава зад Борислав Сандов в битката му срещу модела #КОЙ и нереформираните български институции и за правото на всички български граждани на чиста околна среда.

Така не може повече!

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови