Quantcast

ПМ: Съдът удари ново дъно, като осъди Сандов за фейсбук статус

OFFNews Последна промяна на 25 февруари 2016 в 08:36 3408 5

Протестна мрежа застава зад Борислав Сандов и се обявява категорично срещу осъждането му за мнение в социалната мрежа Фейбук.

В декларация на организацията се казва:  

Свидетели сме на срамно решение, чрез което нереформираната съдебна система удари ново дъно. На 22-и февруари стана известно, че Панагюрският районен съд е осъдил активиста на Протестна мрежа Борислав Сандов за изказано мнение в социалната мрежа Фейсбук.

Собственикът на Асарел-Медет се почуствал обиден от израза "олигарх-отровител". Учудващо е защо, след като ВАС е потвърдил с решение отравянето на река от тази фирма.

Но много по-фрапиращо е очакването, което съдът приема, че публични фигури не могат да бъдат критикувани с много по-висока степен на търпимост спрямо езика на изразяване в сравнение с "обикновените" хора. Не е допустимо, тъй като е несъобразяване както с практиката на българския ВКС, така и на ЕСПЧ по делото "Райчинов срещу България", че от публичните личности се очаква да приемат много по-високо ниво на критика в сравнение с обикновения гражданин.

Опасното в този конкретен случай е, че се отваря врата за съдебна атака срещу всеки, дръзнал да издигне критичен глас срещу статуквото и господстващия модел #КОЙ.
От 22 февруари олигарси, „успели млади хора“ и непочтени магистрати и чиновници получават инструмент за запушване на устата и репресия срещу своите критици.

Не е допустимо толкова лесно да бъдат използвани подобни неаргументирани сериозно обвинения за наказателна акция срещу обществено-активен и отговорен пред избиратели човек, посветил се на опазването на природата.

Протестна мрежа твърдо застава зад Борислав Сандов в битката му срещу модела #КОЙ и нереформираните български институции и за правото на всички български граждани на чиста околна среда.

Така не може повече!

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

25.02 2016 в 12:20

Като се замисля, дори Шиши може да ви направи тази консултация! Той нали е правист ЕКСТРА качество! Най-добрият кадър на югозападналия "университет". Ма няма да минете само с едни 100 кинта.
Телефон за записване да сакате?

25.02 2016 в 10:53

"олигарх-отровител"

Вменява персонална отговорност на базата на лични качества. Все едно този е такъв "отровител", че като отиде да се изтропа в някое дере и отравя всичко!
сандьо прост и объл си като калъп сапун след двудневна употреба!
Може да напишеш отделно "олигарх" и да се позовеш, че е такъв защото... и т.н. Можеше да напишеш, че е "ръководител" и "собственик" на фирмата/дружеството придобила печална слава на "най-големият отровител" на района! Защото замърсява фирмата с дейността си и последствията от нея, а не собственика и като се изпикае в дерето.
Прост си сандьо и прост ще си умреш!
Двамата с оня фекален излишък синьокосия кришнар сте си лика-прилика! Земете се оженете накрая.
Тиквеници безмозъчни.

То и да изказваш "лично мнение" се изисква елементарна култура.
Иначе си просто "член" на зеленото те-ке-зе-се!

25.02 2016 в 10:19

айдеее и Платена мрежа се включи да защитава това зелено непорочно ангелче Сандов. да, публичните фигури трябва да бъдат критикувани, но и всеки трябва да си носи отговорност за думите. пък дори и толчав лидер на партия за която гласуват два файтона хора плюс феновете на легализирането на марихуаната. а Платена мрежа като толкова го подкрепя да извади 6 хиляди лева и да му плати обезщетението

25.02 2016 в 09:34

Е ясно е че това решение на съда е под всякаква критика и няма как да влезе в сила. Просто се опитват да сплашват, но тия работи в днешно време не вървят.

25.02 2016 в 09:23

Я! На платежна мрежа не са и се досвидяли парите за правилна присъда!