Плевнелиев на разпит днес по делото за ремонта на МиГ-овете

Обвиняемият бивш министър Николай Ненчев преди делото: Не се страхувам, отстоявам свободна България

OFFNews 07 февруари 2018 в 08:12 18902 3

Президентът Росен Плевнелиев (2012–2017) ще даде показания по делото срещу бившия военен министър Николай Ненчев за ремонта на двигателите на руските бойни самолети МиГ-29. Такива вече даде действащият държавен глава ген. Румен Радев, който е сред основните свидетели срещу Ненчев в качеството му на бивш командващ на Военно-въздушните ни сили.

Според прокуратурата в периода от май - септември 2015 г. Ненчев е скрил в каса в кабинета си действащ договор за ремонт на руските изтребители с фирмата производител - "РСК МИГ" и започнал преговори с Полша. В резултат била поставена в риск летателната годност на българските военновъздушни сили и безопасността на пилотите ни.

В показанията си пред Софийския градски съд президентът Румен Радев оцени действията на бившия министър на отбраната като "катастрофа", от която "авиацията ни е изпаднала в пълен колапс“.

Тезата на Ненчев и на част от свидетелите е, че решението за преговори с Полша е било продължение на политиката на НАТО за диверсификация от Русия, формирана на срещата на държавните глави на страните-членки от НАТО в Уелс през 2014 година. Призоваването на президента Плевнелиев беше по искане на прокуратурата, а защитата на Ненчев заяви, че намира този разпит за много важен, защото той е бил ръководител на нашата делегация на срещата в Уелс на 3 и 4 юли 2014 година.

Снощи Ненчев коментира предстоящото заседание чрез пост във Фейсбук.

"Обвинен съм за това, че отказах да сключа неизгоден за Министерството на отбраната договор с Руската компания РСК-МИГ и реших да ремонтирам двигателите на руските самолети в Полша. Парадоксално, пише Ненчев.

Той уточнява, че ще бъде в сградата на Софийски градски съд с адвокатите си - Радан Кънев, М. Менков и П. Божков.

"По време и на това заседание ще продължавам да отстоявам и защитавам тезата за необходимостта от ограничаване на всички възможни зависимости, в сферата на сигурността и отбраната, от страна на Русия, като агресор и потенциална заплаха за националната ни сигурност!

Ще продължа да отстоявам очевидния факт за постигната много по-добра цена, по-кратки срокове и по-добри, държавни гаранции в договора с Полша."

Не се страхувам, ще продължа да защитавам и отстоявам каузата си за свободна, демократична и независима България, пише още Ненчев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

23293

3

Стефан

08.02 2018 в 10:11

Силно!:)
Значи този човек е толкова глупав, че е приел приказките на троловете за нов договор, нов закон, и нов свят. А приказките на уж началникът си плевналиев - за заповед от Бога, която отменя всички предишни.
И е повярвал в това:)
Мда. Човек с акъла и поведението на редови интернетски хейтър и трол, да е министър на отбраната на държава от нато и ес, е ...
Но очевидно е типично.
В по-нормален свят, тоя нямаше да го съдят, а другия нямаше да е свидетел. И двамата щяха да ги освидетелстват, и да им дадат пижами, кревати, и лекарства.