Осъдиха Мартин Карбовски за дискриминация

ОFFNews Последна промяна на 12 май 2017 в 14:17 12831 8

Софийският районен съд осъди Мартин Карбовски за дискриминация, съобщават от Българския хелзински комитет (БХК).

С решение от 27.04.2017 г. съдът осъжда журналиста за преследване като форма на дискриминация срещу правозащитника и служител на БХК Радослав Стоянов в епизод на „Предаването на Карбовски“, излъчен по TV7 на 12 януари 2014 г. Откъс от предаването е посветен на Стоянов, който става обект на оскърбления и подигравки. Причината за това е сигнал, подаден от него до Комисията за защита отдискриминация (КЗД) срещу Карбовски за женомразка статия на журналиста.

Гости на Карбовски в студиото са Ангел Джамбазки и Андрей Слабаков, които също участват в атаките срещу правозащитника, тъй като срещу тях също са предприемани правни действия от БХК и Стоянов за дискриминация, обясняват от комитета. Докато събеседниците хулят и се подиграват на Стоянов, на видеостена в студиото продължително време се излага в увеличен размер образът му и се повтаря името му. СРС установява, че Карбовски злепоставя името и образа на Стоянов в обществото заради сигнала на правозащитника срещу него.

Карбовски представя правозащитната дейност на Стоянов като „подмолна“, а него – като „доносник“. Водещият злепоставя Стоянов и като неколкократно оприличава правозащитната му дейност, както и сексуалната му ориентация, на фашизъм – например „гейове-фашисти“.

СРС отхвърля довода на Карбовски, че не следва да носи отговорност за изявленията си, тъй като Стоянов е обществена личност и следва да има по-голяма търпимост към обществена критика. Съгласно решението на съда, дори и да е така, това не води до извод, че свободата на словото е неограничена по отношение личността на
Стоянов. Мотивът на съда е, че свободата на словото подлежи на ограничения, когато руши правата и доброто име на друг човек. 

Карбовски е осъден да заплати на Стоянов обезщетение за неимуществените му вреди. Журналистът трябва и да публикува диспозитива на осъдителното решение за своя сметка в ежедневник по избор на правозащитника, както и да се въздържа от всякакво по-нататъшно преследване спрямо него.

 „Преследването и потисничеството над маргинализираните групи в обществото – сексуални, етнически и верски малцинства – е във възход. Основно оръжие в тази битка са изопаченията, лъжите и откровените обиди срещу всеки, който защитава тези групи. Тези, които искат да възпроизвеждат омраза, стереотипи или потисничество, обясняват как те са жертви и как нацията трябвало да стане велика отново. Зад този параван обаче вършат това, което върши всеки насилник – малтретират. Днес със слово, а утре може и с юмруци. Историята е показала, че двете ги дели само крачка. Затова считам, че днешната победа не е малка. Насилниците не трябва да се хвалят и величаят, а да се наказват", коментира Стоянов. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

73928

7

El Commandante

12.05 2017 в 21:01

Така и не разбрах на колко са го осъдили...

Иначе БХК са уроди, спор няма, анатема за тех!

8124

6

Калина

12.05 2017 в 18:21

Я, стига! Един свестен журналист от малкото такива в България! Осъдил го българският съд?/ Ха..ха.. тоя български съд защо не е толкова етичен, морален към крадците и престъпниците, които свободно се разхождат? И новината на OFFNEWS,както винаги е наполовина, как е осъден Карбовски, не става ясно!

7975

5

blackbox

12.05 2017 в 17:29

време беше тоя фашизоид да си намери майстора.

12009

3

Nik68

12.05 2017 в 15:36

На колко го осъдиха. Година, две, условно или ефективно, глоба, пробация. Подробно се разказва видимо позицията на ищеца. Какво и как се е случило. Това е тенденциозно Йончев и непрофесионално. Новината я няма, но усложливо е представена едната страна. Да напомням ли, че може да има обжалвания на няколко инстанции.

6569

1

Black Hex

12.05 2017 в 14:47

лгбт-джиите.
Радвате ли евротолерасти? Веете ли дупета? Пърхате ли с джуки?