Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

БХК и Карбовски се скараха в ефир заради "свободата на словото"

OFFNews 14 януари 2015 в 15:30 35441 34

Мартин Карбовски Кадър:БНТ

Теми, свързани със сексизма и свободата на словото, предизвикаха разгорещени дискусии и скандали в предаването "Денят започва с култура“ по БНТ.

Гости в студиото бяха журналистът Мартин Карбовски, представителят на Българския хелзинкски комитет (БХК) Борислав Димитров и писателят Васил Георгиев. Разговорът се състоя по повод сексистки изказвания от страна на журналиста, които му костваха глоба от 600 лв., наложена му от КЗД след сигнал на БХК.

Карбовски беше глобен заради статия със заглавие „Краят“, публикувана в уебсайта Lentata.com на 6 септември 2013 г. В нея Карбовски заявява, че „след четвърти септември 2013 година политиката разбра, че е станала лека жена в перманентен цикъл. Сиреч ще смърди, но няма да ни свърши работа“.

Не мисля, че метафората може да дразни някого, особено по отношение на политиката, отбеляза Карбовски и допълни, че „не жената не върши работа, а политиката“. 

„Аз имам право да кажа каквото поискам, дори и да не се хареса на някого. Колко смело се говори въобще в тази страна?“, възмути се журналистът.

„В България няма достатъчно смели хора, които да кажат каква е обстановката в действителност“, поясни той.

Журналистът пък сподели, че „не му се занимава“ с обжалване на решението на Комисията за защита от дискриминация (КЗД), тъй като има на разположение хора, които искат да защитят не Карбовски, а свободата на словото. Той изтъкна също, че в България няма достатъчно смели хора, които да кажат каква е обстановката в действителност.

Карбовски поясни, че не вижда бъдещето такова, в което ще трябва да внимаваме какво пишем.

В края на дискусията Карбовски обясни и кой е най-големият ни проблем според него. „Обират се къщи и села, продават се деца и се убиват стари хора, а аз съм обвинен, че съм казал нещо против политиката. БХК са прасетата на демокрацията. Те трябва да ядат в тая кочина“ - яростно отбеляза той.

"Опитите на Карбовски да се представи като едва ли не като репресиран, са тотално манипулативни. Свободата на словото не е съвсем безгранична. Границите са определени по европейски и международен консенсус", каза представителят на БХК Борислав Димитров.

Малко по-късно той дори напусна студиото под претекст, че Карбовски не му дава думата и дискусия не би могла да се получи.

В дискусията се включи и специалистът по науки за пола д-р Станимир Панайотов, който определи случващото се в студиото за "пълна свинщина". 

„Не се преглеждат достатъчно жълти вестници, а там има много повече сексистка реч. Въпреки това, г-н Карбовски, трябва да си носи отговорностите“ - допълни още Панайотов, който твърди, че чрез изказването си провокативният журналист засяга определени представители на женския пол. Да си „лека жена“ не представлява проблем, каза Панайотов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!