Осъдиха бившия кмет на Видин на 4 години и половина затвор

OFFNews 21 март 2016 в 17:13 2408 3

Окръжният съд в Монтана осъди бившия кмет на Видин Румен Видов и общинския съветник Милена Миланова на по 4 години и половина затвор.

Наказанието трябва да бъде изтърпяно в затворническо общежитие от закрит тип. Присъдата обаче е само на първа инстанция и подлежи на обжалване пред Апелативен съд – София, съобщават от прокуратурата.

Двамата са признати за виновни за присвояване на пари от общинския бюджет. 

Двамата са си присвоили 103 820 лв. от бюджета на община Видин за времето от 26.11.2010 г. до 02.11.2011 г.

В този период Видов е бил кмет, а Миланова - общински съветник. 

По инициатива на Миланова от името на краварка от ферма в околностите на Видин са били регистрирани две дружества. Фирмите не са имали с лица, наети по трудово правоотношение, счетоводител и съответна документация, материална база, коли или други активи.

Краварката е упълномощила Миланова да я представлява във връзка с дейността на едното дружество, разказва държавното обвинение.

Според обвинителния акт тези две дружества не са имали сключени договори общината и не е била провеждана обществена поръчка, но въпреки това Румен Видов е превел 103 820 лв в банковите им сметки от общинската каса.

Плащанията са били извършвани по представени фактури от пълномощника на едното регистрирано дружество за почистване на нерегламентирани сметища на територията на гр. Видин и животинския пазар. Такива дейности обаче реално не са били извършвани.

Миланова улеснила присвояването на парите чрез съставянето и използването на неистински документи – фактури, на които бил придаден вид, че са издадени от МОЛ на регистрираните дружества. На свой ред Видов е знаел, че нарежда плащания за фактурирани дейности, които на практика не са били извършени. По този начин е била ощетена една от най-бедните общини в страната, твърди прокуратурата.

Според съдът тези плащания са извършвани независимо, че по онова време между община Видин и дружество от София имало сключен договор за възлагане на обществена поръчка за срок от 15 години, с предмет сметосъбиране и сметоизвозване на битови отпадъци на територията на града и околностите.

През 2010 г. общината във Видин е имала неразплатени 596 622.79 лв. към столичната фирма по изпълнението на сключения договор, а през 2011 г. дължимата сума достигнала до 1 470 619.91 лв. Въпреки това плащанията, нареждани от обвиняемия Видов към двете регистрирани дружества, били редовни и в пълен размер.

По време на разследването са открити доказателства, че през този период не е имало нерегламентирани сметища на територията на Видин.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки