Осъденият за убийството на Стоян Балтов поиска предсрочно освобождаване. Съдът отказа

OFFNews 22 март 2023 в 16:24 2386 0

дискотека

Снимка БГНЕС

Несъществуващата вече дискотека "Амнезия" в Студентския град.

Александър Данаилов - осъден за убийството на студента Стоян Балтов, поиска да излезе предсрочно от затвора. Той е подал молба за това в последния възможен момент, но Софийският градски съд му е отказал преди седмица, съобщи БТА.

19-годишният Балтов бе убит след побой на 5 декември 2008 г. пред дискотека "Амнезия" в Студентския град. 

По делото бяха обвинени Александър Данаилов, Светлозар Стоилов и Вили Георгиев.

През 2014 г. Данаилов започна да изтърпява присъдата си. Справка по делото показва, че от няколко години той е преместен в затворническо общежитие от открит тип. От същите документи е видно, че Данаилов вече е изтърпял малко над 9 г. затвор, като му остават още пет години и седем месеца.

Може да се приеме, че е личност, която в условията на затвора демонстрира сравнително добро поведение, но извън охраняемата среда упорито води един престъпен начин на живот, пише в мотивите на съда.

През 2016 г. родителите на Стоян Балтов осъдиха Софийския градски съд и прокуратурата за бавно правосъдие. В иска си те посочват, че от датата на убийството на студента до влизането в сила на присъдите на тримата убийци са минали 6 години и 14 дни, като не е имало никаква обективна причина за забавянето. 

Прокуратурата обвини първоначално Александър Данаилов и Вили Георгиев за убийството. През лятото на 2009 г. делото бе прекратено заради пропуски на прокуратурата. Обвинението поиска удължаване на срока за разследване с 4 месеца и през следващата година беше внесен нов обвинителен акт, в който беше включен и третият обвиняем - Светлозар Стоянов.

На първа инстанция, почти 5 г. след убийството, СГС осъди на по 18 г. затвор Александър Данаилов и Светлозар Стоянов, а Вили Георгиев беше оневинен. Делото беше забавено още заради бавно написване на мотивите от съдията.

Двете следващи инстанции разгледаха делото за няколко месеца. През април 2014 г. Софийският апелативен съд потвърди присъдите на двамата осъдени, но осъди и третия подсъдим на 18 г. затвор. През декември Върховният касационен съд потвърди присъдите.

В крайна сметка в затвора влезе само един от осъдените за убийството – Александър Данаилов. Съучастниците му Светлозар Стоянов и Вили Георгиев успяха да избягат от България.

През август 2018 г. в ЮАР бе хванат Вили Георгиев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови