Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Окончателно: Съдът оправда бургаски журналист за статус във Фейсбук

OFFNews - Бургас 10 ноември 2016 в 14:50 4345 0

Снимка OFFNews/архив

Божидар Божков

Бургаският окръжен съд оправда бившия кореспондент на „Сега“ в морския град Божидар Божков по дело за клевета. То бе заведено от сочения за бивш шеф на СИК в Бургас Димитър Вергиев, след статус във Фейсбук, препечатан и в много медии. Окръжните магистрати, след жалба на Вергиев, потвърдиха решението на Районния съд, който оправда Божидар.

Според адвокатите на Вергиев, който днес вече е доцент доктор Димитър Вергиев, в статуса, превърнал се в статия, след като е публикувана в онлайн – медии, има твърдения, които позорят личността на днешния учен: „…му бяха обещали да завърши безпроблемно, ако си плаща редовно…“ , „уговорил няколко човека да ми строшат костите“ и „Но не съм сигурен, че с титлата се променя нравът“. Освен това, с разпространението й в интернет, клеветата е извършена публично.

И в заседанието пред Районния съд, където Божидар Божков умело се защитаваше сам, журналистът подчерта, че написаното от него е художествено произведение – фейлетон, което е публикувал на „стената“ си в социалната мрежа.

В мотивите си, Окръжният съд посочва, че реално липсва престъпление. Причината е, че Божков не може да носи отговорност за това, че някоя медия е използвала статуса му за своя статия. А относно посочените изрази, магистратите не намират клевета в тях. За написаното „му бяха обещали да завърши безпроблемно, ако си плаща редовно“, съдът приема, че висшето образование се заплаща, под формата на семестриални такси и това е единственото разумно тълкувание. Магистратите посочват, че е възможно да се прави внушение и за друг вид плащане, но то е въпрос на интерпретация. За втория израз, предмет на делото, „…уговорил няколко човека да ми строшат костите“, Окръжният съд посочва, че не е налице приписване на престъпление като причиняване на телесна повреда. За третата част от текста – „Но не съм убеден, че с титлата се променя и нравът“, магистратите също не намират доказателства за клевета, защото личностната характеристика също е въпрос на интерпретация от страна на четящия този текст.

Присъдата на Окръжния съд на Бургас е окончателна, а Димитър Вергиев трябва да заплати съдебните разноски, направени от Божидар Божков.

Името на Димитър Вергиев се появи и в друга светлина през тази седмица в Бургас. Ученият е сред група жалбоподатели – собственици на заведения в Морската градина, които се оплакват от наемните цени, които трябва да плащат на общината през зимните месеци, когато или нямат клиенти, или са затворени обектите им. Бизнесмените, сред които и Вергиев, дори заплашват местната администрация, че ако не им предложи облекчени условия за месеците от ноември до април, е възможно да си прекратят договорите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews