Quantcast

Съдия отказа да изслуша битата от "уважаван професор" преподавателка

OFFNews - Бургас Последна промяна на 09 март 2016 в 11:37 17528 10

Снимка big5.bg

Димитър Вергиев

Бургаският районен съд отказа да допусне за свидетел преподавателка, бита от свой студент, който, от своя страна, сега е „уважаван професор“. Делото е образувано след тъжба на сочения за бивш шеф на СИК в Бургас Димитър Вергиев.

След статус във „Фейсбук“ на екскореспондента на „Сега“ в морския град Божидар Божков, който е препечатан от редица медии и в който се описва миналото на Вергиев, засегнатият се жалва в съда за това, че е наклеветен и за него за разгласени позорни и неверни обстоятелства. А именно – че в поста на журналиста се твърдяло, че на учения му е било обещано безпроблемно завършване, ако си плаща редовно, че е уговорил няколко души, които да му „строшат костите“ и че „титлата не променя нрава“. В статуса, Божков припомня и бурното минало на сегашния, както той го нарича „професор“, издигналия се в кариерата на Алма Матер до доцент и доктор, Димитър Вергиев.

Именно това минало трябваше да разкаже във вторник пред съда бившият преподавател от университета „Проф. д-р Асен Златаров“ доц. Дитка Димитрова. Съдът обаче прецени, че нейният разказ за студентските години на днешния учен и шамарите, които той й е ударил, нямат отношение с процеса.

Самата Дитка Димитрова си спомня случката от 1999 г. с подробности. Вергиев влиза в универститета, където започва да учи „Горива“ със среден успех от дипломата 3.27. Казва, че тогавашният ректор Николай Ралев и заместникът му по учебната дейност Петко Петков, са били приятели с тепърва прохождащия учен.

Във втори курс, той (Димитър Вергиев) започна да учи по индивидуална програма, направена от Петков и Ралев. Като за една учебна година, да вземе две. Това е позволено, обаче за студенти, които имат среден успех 5 от предходните години. А той имаше успех 3 и нещо. Това беше нарушение на правилника“, спомня си Димитрова.

Самата тя се сблъсква с Вергиев като му преподава „Техническа механика“. Той се явява пет пъти на изпит, на който е късан, въпреки че ограничението е до три явявания. Преди петия, получава среднощни заплахи по телефона, при които анонимен женски глас я предупреждава „Не се еб*вайте с Митко, защото ще ви се случи лошо нещо“. Димитрова се притеснила от заплахите, макар че в началото не разбрала за кой Митко става въпрос. На следващия ден, асистентката вече й уточнила. Самият Вергиев не успял да се справи със задачите на петия изпит, искал непрекъснато калкулаторите на своите колеги. Доц. Димитрова му прави забележка, след което последва реакцията му.

Той стана, дойде на катедрата, удари ми един шамар, след това втори шамар, ушите ми заглъхнаха. На студентите каза: Нищо не сте видели, нищо не сте чули“, спомня си Димитрова.

След това я заплашил, че отива да си вземе пистолета, но колегите му го спрели. Дитка Димитрова все пак му писала двойка на този изпит. Изготвя и доклад до ректора на университета, от който няма никакъв ефект. Напротив – дали на Вергиев отпуск по болест, а след това му издали академична справка и той продължил образованието си в София, разказва Димитрова. По спомените й, студентът й си признал вината по време на делото и бил глобен с 500 лв.

Именно тези нюанси в миналото на Димитър Вергиев, според съдия Светлин Иванов, нямат общо с обвиненията срещу журналиста. Въпреки че пряко касаят едно от твърденията, за които се води делото:

В текста ми най-общо се разказва, че след като е приключил активна творческа дейност в СИК, г-н Вергиев е решил да атакува и Алма матер (да не се разбира непременно Софийския университет), където, изглежда, му бяха обещали да завърши безпроблемно, ако си плаща редовно

За сметка на това, съдия Светлин Иванов не се съобрази с искането на Божидар Божков да се направи забележка и, ако съдът прецени, да санкционира адвоката на Вергиев, Йордан Дичев, за повишения тон. Магистратът не само не се произнесе по това искане, но и прати журналиста „да си разиграва коня в своя двор“.

Единственият свидетел, който защитата поиска, не бе допуснат за разпит, но пък съдът отложи заседанието за април, когато трябва да бъде разпитан друг свидетел. Отново по желание на защитата на Димитър Вергиев.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

09.03 2016 в 18:16

е как ше стане депутат утре без диплома!

09.03 2016 в 17:08

Бургаският "университет" е ункален. Ето как се учи там. Моя студентка по история от СУ, работеше в нефтокомбината- Бургас. На място което нямаше нищо общо с история, а предполагаше техническа професия. Реши да вземе магистратура по химия в Бургаския, че да си запази ралботата. Питам я, как изкарва изпитите- никак , каза, те знаят че аз, и други които са завършили хумарителни професии, нищо не разбираме и ти пишат просто тройките. И стана магистър по химия. Дойде кризата. Съкратиха й мястото. Днес като възпитаник на езиковата гимназия в Бургас живее и работи в Германия.

09.03 2016 в 13:55

Балкански,
СИК е продукт на умиращият комунизъм глупако, какво общо има капитализмът в случая да не говорим че такова нещо в капитализмът завършва най-малкото с белезници.
А иначе си спомням този случай, доста се писа за него навремето, учудващо перачът на пари е станал професор, тук има нещо нередно!

09.03 2016 в 13:45

Не си мислете, че само В. Адамов и Ст Денчев са пишман ректори и професори. Същото се отнася и за Г Вазов, А. Герджиков, С. Статев, В. Митев, ...Подредбата не е по азбучен ред, нито по научни приноси. Поне във второто са равни като при комунизма.

09.03 2016 в 12:40

ЧЕСТИТ ВИ КАПИТАЛИЗЪМ!

09.03 2016 в 12:01

Явно този съд все още не е "овладян от ДСБ" както казва ББ, а си е все още под командата на Пеевски т.е. стабилността не се е разклатила там. ББ със зъби и нокти ще се бори да запази стабилността.

09.03 2016 в 12:00

Тука нема рубли, нема да пишем!

09.03 2016 в 11:56

Пазачът на паркинга на СИК е шеф на държавата, как ще осъдят бившия колега. Пък и това простаци да стават професори не е от вчера и преди партизаните от село ставаха професори, сега бухалкаджиите от село, нали и двата типа простаци все са от бойните отряди на Партията.

09.03 2016 в 11:54

Всички знаем, че българските университети са просто старчески домове за червени боклуци. Тия, които ходят там независимо дали за да учат или работят, са си виновни сами...

09.03 2016 в 11:49

Каква изненада и с какво тоя изрод е по-различен от останалите измислени професорчета и генералчета, ДС протежета, мутри и престъпници под прикритие, съдът служи единствено да преразпределя и узаконява ограбеното от силните на деня, от където дошло, там и отишло, само бой и ебан не се връща и язък за резила, ако не си бил на кяр.