Окончателно: Отказът на РИОСВ за проучване на газ в Добружда е незаконосъобразен

OFFNews 05 юли 2022 в 19:21 5888 3

Върховният административен съд потвърди решението на Административен съд – Варна

Снимка Пиксабей

Върховният административен съд потвърди решението на Административен съд – Варна

Върховният административен съд потвърди решението на Административен съд – Варна от януари тази година, с което е отменен отказът на Регионалната инспекция по околната среда и водите за проучване и добив на природен газ на територията на област Добрич.

Предмет на съдебния спор е инвестиционно предложение от „Русгеоком БГ“ ЕООД за „Разработване и усвояване на находище „Спасово“ с площ 219кв. км. в блок „Добрич“, включващо четири участъка: „Рогозина“, „Чернооково“, „Калина“ и „Рогозина изток“ за проучване и добив на природен газ.

Върховните магистрати от касационната инстанция приемат, че Решението за оценка на околната среда на РИОСВ е незаконосъобразно и първоинстанционният съд правилно го е отменил. В него няма изведени фактически основания за издаването му. Не са посочени и конкретни факти и доказателства, които се вземат предвид, не са посочени и какви са становищата на страните и участниците по отношение на тези факти. 

Наред с това в рамките на съдебния контрол Варненският административен съд е установил и нарушение на административно производствените правила по отношение развитието на административния процес с участието на страните, както и на процесуалните действия, извършени от РИОСВ.

В решението на Административния съд - Варна се посочва, че в производство на съдебен контрол подлежи не качеството и съдържанието на доклада за Оценка на въздействието върху околната среда, а законосъобразността на решението, с което е отказано одобряването му. Първоинстанционният съд обръща внимание на противоречащи си становища от едни и същи органи – Басейнови дирекции „Дунавски район“ и „Черноморски район“, както и РЗИ Добрич. Посочва се също, че избирателно са цитирани само становищата, събрани след обществените обсъждания, които са в обратен смисъл на тези, дадени при първоначалната оценка на доклада.

Поради тези нарушения върховните магистрати приемат, че решението на Варненския административен съд е правилно и следва да бъде оставено в сила.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

3714

4

GB

06.07 2022 в 06:38

Технологията вече е по-нова.
САЩ я използват. Русия - също добива газ по такъв начин, но не знам точно каква технология използва за фракинг добива си. Дали пък те не са ни платили?! ;)

6386

3

Zlatko

06.07 2022 в 01:20

Ско има газ - добре, ама името на компанията не ми харесва, как започва „Русгеоком БГ“ ЕООД?!?!?

3767

2

Име на профила

05.07 2022 в 21:19

Значи, тролчо, по принцип и аз съм против шистов газ.

Обаче при положение, че за не-шистов трябва да разчитам на независимите колеги в Азербайджан, или на робовладелците в Москва - съм абсолютно за фракинга и за поне някаква енергийна независимост!

А не като Германия, които пращат самоходни артилерии на Украйна с една ръка, и стотици милиони евро на Русия с другата.

Форс мажор е, по-добре да копаме, и да ви паднат партенките! В крайна сметка, никой не си купува домати от Добруджа.