Ексклузивно СРС освободи Димитър Стоянов от ареста

Обвиненията от Турция срещу българските граничари са без доказателства

OFFNews 13 април 2017 в 11:14 3678 1

Обвиненията от Турция срещу българските граничари са без доказателства

Обвинителният акт срещу българските гранични полицаи, които са обвинени в убийство на турски бракониер, не са придружени с доказателства. Това каза пред OFFNews адвокатът на трима от полицаите Росен Кожухаров. В Районния съд в Бургас днес се проведе заседание по изпълнението на съдебната поръчка от Турция по предявяване на обвинителния акт.

"Заявихме, че по делото няма приложени доказателства, въз основа на които са обвинени четиримата и при това положение те нямат как да дадат обяснения. Отделно считаме, че има неясноти по обвинението, които нас ни затрудняват", обясни адвокат Кожухаров.

Той обясни, че българите нямат призовки да се явят на процеса в Турция. Оттук нататък всичко е в ръцете на турските власти. Българският съд е приел, че съдебната поръчка е изпълнена. 

От съда поясниха, че съдебното производство е прекратено. От там припомнят, че на открито съдебно заседание на 21 март 2017 г. Бургаският районен съд връчи на четиримата български граждани обвинителни актове, внесени срещу тях в Тежък Наказателен съд – гр. Къркларели, за да им бъдат разяснени правата и да бъдат поканени да дадат обяснения по повдигнатите им обвинения в Република Турция, с цел организиране на тяхната защита.

В началото на заседанието днес съдът е разяснил на четиримата български граждани, че съгласно чл. 55 от НПК имат право да научат за какво престъпление са привлечени като обвиняеми и въз основа на какви доказателства. Съдът ги информира, че те могат да дадат или да откажат да дадат обяснения по обвинението и имат право да се запознаят с делото, да представят доказателства, да участват в наказателното производство, да обжалват актовете, които накърняват техните права и законни интереси.

Българските граждани заявиха днес пред Районния съд на Бургас, че не разбират точно какво е обвинението спрямо тях и запазват правото си да дадат обяснения в по-късен етап, когато имат яснота по него и доказателствата към обвинението.

С това, съдебната инстанция приключи със събирането на доказателствата и прекрати производството по изпълнението на съдебната поръчка.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови