Обвинените в Турция български полицаи решават дали да присъстват на процеса

OFFNews Последна промяна на 13 април 2017 в 09:10 3713 0

Обвинените в Турция български полицаи решават дали да присъстват на процеса

Четиримата български гранични полицаи, които Турция обвинява в убийство, ще се явят днес в Районния съд в Бургас, където им бяха предявени обвиненията. Заседанието е в 10.00 часа тази сутрин, съобщиха от пресслужбата на съда. Очаква се днес обвинените българи да заявят дали желаят да участват в процеса срещу тях в Турция.

Михаил Цонков, Живко Петков, Николай Петков и Николай Костов са обвинени от турските власти в непредумишлено убийство на бракониер. Случаят е от 17 април 2008 година, когато при сблъсък с турски бракониери в български териториални води на Черно море, граничният полицай Цонков произвел изстрел със служебното си оръжие и ранил смъртоносно един от рибарите. Заедно с двамата свои колеги полицаят е трябвало да задържи нарушителите, които обаче оказали съпротива. Стигнало се до ръкопашна схватка, при която единият от турските граждани опитал да избие оръжието от ръката на Цонков. При падането на двамата оръжието на полицая гръмнало веднъж и изстрелът се оказал фатален. У нас срещу Михаил Цонков бе повдигнато обвинение за причиняване на смърт по непредпазливост. След края на разследването Сливенската военна прокуратура прекрати производството. Решението ѝ бе обжалвано, но потвърдено от две съдебни инстанции.

Паралелно разследване, което тече и в Турция, приключи с обвинителен акт срещу българите. Той е 40 страници, а всеки един от граничарите е обвинен в причиняване на смърт по непредпазливост, нанасяне на телесна повреда по непредпазливост и нанасяне на неимуществени вреди. 

Според европейската конвенция, по която Турция е страна, България не е задължена да предаде обвиняемите.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !