Няма да има наказани за полицейското насилие над протестиращи пред МС през 2020 г.

Прокуратурата и съдът забавиха толкова дълго делото, че е изтекла давността за преследване на лека телесна повреда

OFFNews 08 декември 2023 в 14:22 2699 2

насилие

Снимка Архив

Побоят над протестиращи зад колоните на МС.

Няма да има наказани полицаи за побоя над протестиращи под колоните на Министерския съвет от юли 2020 г., тъй като съдът и прокуратурата забавиха толкова дълго делото, че вече е изтекла давността за преследване на лека телесна повреда от служител на реда.

Това съобщи "Сега" с позоваване на определение на Софийския районен съд, свързано с разследването на побоя над студента Евгени Марчев.

СРС цяла година не се произнесе по жалбата на Марчев срещу частичното прекратяване и се наложи дори прокурорът по делото да пише на съда с молба да побърза. На 19 ноември т. г. съдия Христина Гарванска се произнася по жалбата на Евгени Марчев от август срещу прокурорско постановление, с което през юни частично, за втори път, е прекратено разследването за причиняване на лека телесна повреда на студента от полицаи. Първото частично прекратяване бе отменено от съда на две инстанции.

Сега съдът приема жалбата на Марчев и срещу новото прекратяване за основателна. И обяснява, че прокурорът е пренебрегнал всички указания на съда и не е отстранил пороците в работата си така, че делото да бъде изяснено. Прокурорът продължава да не прави нищо, за да бъде разкрита самоличността на всички полицаи, участвали в насилието, се разбира от определението на съда.

Освен това става ясно, че през юни, след постановлението му за частично прекратяване на делото, прокурорът си прави отвод, защото приема за засегнато правото си на "вътрешно убеждение и суверенна преценка върху вида и обема на привличането към наказателна отговорност".

"Налага се извод, че следва задължително да бъдат бързо изправени пред съд които и да било служители на МВР, за каквато и да е телесна повреда на пострадалия Марчев, без оглед на обективност, авторство и детайли!", пише още прокурорът.

И допълва, че това създава у него "негативни впечатления към някои от пострадалите и техните процесуални представители", което е пречка за неговата обективност.

Според прокурора полицаите не са извършили престъпление, като хвърлят други задържани върху поваления на земята Марчев, защото това "не е довело до травматични последици и няма достатъчен интензитет на обществена опасност за престъпна проява". Прокурорът за втори път си е позволил и да подпише постановлението си за прекратяване, без да предяви материалите по делото на Марчев, който изрично е заявил, че ще се възползва от правото си по закон да бъде уведомяван за хода на разследването и да му бъдат предявявани материалите.

Тъй като са нарушени основни правила и принципи от НПК, постановлението на прокурора следва да бъде отменено, обяснява съдът. И допълва, че прокурорът е предубеден. Напомня му, че съдът има право по закон да контролира постановленията на прокурорите.

Съдията обаче посочва и че на 10 юли т. г. е изтекла давността за наказателно преследване за престъпление с квалификация, каквато е определена от прокуратурата за полицейското насилие под колоните на МС.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12182

3

sawall

08.12 2023 в 16:47

Куките се пазят едни други. Жалка история, защото в България нямаше остро противопоставяне между полицаи и протестиращи... до тогава. Куките се оливат последните години и пак ще ги мразят (и после ще се чудят що).

17439

1

мнение от IP

08.12 2023 в 14:46

"Полицаи, прокурооори и съдиии сме в един и същи строй,заедно във труд и бооой!"..Песен
 
X

Да помогнем на украинските деца!