Над 20 000 секретни дела има в Апелативния специализиран наказателен съд преди закриването му

Какво се случва с делата и как ще става преназначаването на спецмагистратите, питат шефовете на СНС и АСНС

OFFNews 10 май 2022 в 14:45 2156 0

В момента в Специализирания наказателен съд има 203 наказателни дела от общ характер (НОХД) с около 13 000 тома, като по 135 от тях е даден ход на разпоредителното заседание. СНС съхранява веществени доказателства по 274 дела, разположени в пет помещения на площ от 420 куб. м.

Регистратура "Секретно деловодство" разполага с 20 120 дела, 7751 веществени доказателствени средства, както и секретни материали по 295 НОХД, включващи 2204 тома, разположени в четири помещения.

Общият брой на архивните дела и предстоящите да бъдат архивирани е 31 990, а дълготрайните активи на СНС и АСНС са разположени на 3000 кв. метра. 

Това се разбира от серия въпроси за администрирането и организацията на работа във връзка с прехвърлянето на делата и преназначаването на спецмагистратите, които отправят шефовете на СНС и Апелативния специализиран наказателен съд (АСНС) Мариета Райкова и Георги Ушев до Висшия съдебен съвет.

Писмото им ще бъде разгледано първо от Съдийската колегия на ВСС утре, а по-късно и от Пленума на съдебния съвет, съобщи "Лекс". В него двамата председатели поставят въпроса за приложението на Закона за съдебната власт (ЗСВ) и искат среща с кадровиците, за да ги обсъдят.

Измененията в ЗСВ предвиждат прекратяването на дейността на специализираното правосъдие да е от 28 юли. Висящите дела се прехвърлят в Софийския градски съд (СГС) и Софийския апелативен съд (САС), другите трябва да бъдат изпратени по компетентност на окръжните съдилища в страната, а спецмагистратите се преназначават на квотен принцип.

Райкова и Ушев искат да знаят как ще се прилага разпоредбата и как самите те ще бъдат преназначени.

Двамата настояват да научат и как ще бъде извършено прехвърлянето на делата след окончателното закриването на спецсъдилищата и кой ще ги транспортира, дали разпоредбите в ЗСВ изискват прехвърляне на завеждането на висящите дела от деловодната система на спецсъдилищата в ЕИСС на СГС и САС, съответното ѝ ползване от съдиите и съдебните състави, ангажирани с продължаване на разглеждането на тези дела, в коя сграда ще продължи фактическото доглеждане на тези дела и с каква администрация.

Мариета Райкова и Георги Ушев се интересуват и как ще се действа в случай, че поради обективи причини не бъдат спазени сроковете в ЗСВ по преназначаването на магистратите поради спиране или обжалване на процедурите, а същевременно спецсъдилищата престанат да съществуват.

В началото на май главният прокурор Иван Гешев внесе в Конституционния съд искане за обявяване на противоконституционност на разпоредби от промените в Закона за съдебната власт, с които бе закрито специализираното правосъдие. Но това не спира действието на поправките в ЗСВ. Очаква се КС да се произнесе по допустимостта на искането скоро.

 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови